“Pandemi Yalnızca Ekonomik Olarak Değil Kültürel Fakirlik de Yarattı”

Anadolu Müzik Kültürleri Derneği'nin, müzik emekçileri için düzenlediği dayanışma kampanyasına yetiştirdiği lavantaların ilk hasadıyla katılan sanatçı İlkay Akkaya, “Pandemi yalnızca ekonomik olarak değil, kültürel anlamda da büyük bir fakirlik yarattı.” Dedi.

Seferihisar Belediyesi’nin Turgut Köyü’nü lavanta üretimi için pilot bölge olarak atamasıyla üretime başladığını belirten İlkay Akkaya, üretimin zamanla arttığını belirtiyor. Emine Sevilgen ile birlikte başladıkları üretimin 500 fideyi aştığını söyleyen İlkay Akkaya, lavantanın dışındaki tarımsal üretimini ise şöyle anlatıyor: “Kendimize yetecek kadar domates, biber, patlıcan, kabak, hıyar, roka, pazı, maydanoz, nane, biberiye yetiştiriyoruz. Zeytin ve badem dışında çeşitli meyve ağaçlarımız var. Daha bebekler fakat. Sumak ağacımız bile var; Siirt’ten geldi, Seferihisar’a yerleşti. Emine Siirtli olduğu için fıstık ağacı da getirdi. Ağaç ve çiçek popülasyonu sürekli çeşitleniyor. Bir kez elinize kazma kürek alınca durmak mümkün olmuyor.”

“Pandemi Yalnızca Ekonomik Olarak Kültürel Fakirlik de Yarattı” Pandemi Müzisyenleri İki Yönlü Etkiledi

Lavanta hasadıyla Anadolu Müzik Kültürleri Derneği’nin pandemiden dolayı mağdur olan müzik emekçileri için oluşturduğu dayanışma kampanyasına katılan Akkaya, pandeminin müzik emekçileri için oluşturduğu durumu şöyle değerlendiriyor: “Bir müzisyen için işin çok ötesindedir müzik. Yalnızca ekmeğimizi kazandığımız bir iş değil, kendimizi ifade ettiğimiz, duygularımızı paylaştığımız bir araçtır öncelikle. Bu alanın dışında kalmak yalnızca müzisyenler değil, tüm kültür ve sanat emekçilerinde büyük bir boşluk yarattı. Ekonomik bunalım için devletin hiçbir şey yapmaması travmatik bir sonuç oluşturdu. Bazı meslek birliklerine üye olanlara koşullu olarak komik ödemeler yapıldı ama hiçbir örgütlülüğü olmayan büyük çoğunluk tamamen yalnız bırakıldı.”

Pandeminin yalnızca ekonomik olarak değil, kültürel anlamda da fakirlik oluşturduğunu kaydeden Akkaya, “Bütün bunlar olurken iktidar sahipleri pervasızca kalabalıkları toparlayıp salgını tekrar büyütürken, kültür ve eğlence faaliyetleri hep kısıtlandı. Bu haksızlığı unutmayacağız.” dedi. “Varoluşumuza saldıran yalnızca virüs değil” diyen Akkaya, sağlık emekçileri başta olmak üzere emeği ile geçinenler ve işsizlerin yalnızlığa terk edildiğini belirterek, “Hak savunan tüm kişiler ve kurumlar saldırı altında bugün. Yapacağımız şey, yaşam hakkı ve ifade özgürlüğü gibi iki temel hak etrafında birleşik bir muhalefet örgütlemek ve bu cepheyi asla terk etmemek. Başka yolu yok.” Diye konuştu.