CİSTT “Türkiye’de Engelli Mahpus Olmak” Kitabını Yayınladı

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) tarafından hazırlanan “Türkiye’de Engelli Mahpus Olmak” kitabında, engelliliğin ve engelli kişilerin ceza infaz rejimine tabi tutuldukları süreçlerde nelerle karşılaştıklarına, ihtiyaçlarına, yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekiliyor.

Türkiye’de Engelli Mahpus Olmak yayını, engelliler ve engellilik çerçevesinde hapishanelerin yapısını, engelli mahpusların hapishanelerdeki yaşam kalitesini iyileştirebilecek önerileri de ortaya koyuyor.

Yayında, sağlam bireyi esas alan ve sağlam bireyin algılayışı ve ihtiyaçları doğrultusunda inşa edilen bir dünyada engelli bireylerin hayatlarını, temel insan haklarının gerektirdiği biçimde, tek başına idame ettirmesinin zor olduğuna dikkat çekiliyor. Bu zorluk düşünülünce engelli bireylerin hapishanelerde katlanarak kötüleşen şartlara ve temel insan haklarından yoksun yaşamlara sahip olacağının da söylenebileceği belirtilirken, Türkiye’de engelli bireylerin ihtiyaç ve haklarının gözetilmediği ortamlarda hapsedilmekte oldukları vurgulanıyor. Bu sebeple, yayında kapatılma alanlarının zaten zor olan koşullarının yanında hapishanelerde bir dezavantaj haline getirilen engelliliğin, engelli mahpusları özel bir kategoride değerlendirme ihtiyacını ortaya koymakta olduğu kaydediliyor.

Türkiye’de Engelli Mahpus Olmak kitabına buradan ulaşabilir ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden ücretsiz temin edebilirsiniz.