“Barış Süreçleri İçin Yeni Feminist Modeller Geliştirmemiz Gerekiyor”

07 Mart 2021
Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde, kadınların çatışma çözümü süreçlerine katılımını kutlama amacıyla düzenlediği online etkinlikte konuşan, çok sayıda barış sürecinde arabuluculuk yapan Dr. Emma Leslie: “Müzakereler ve barış süreçleri için yeni feminist modeller geliştirmemiz gerekiyor. Bu modellerin hiyerarşik olmaması ve olabildiğince katılımcı olması şart” diye konuştu.

Demokratik Gelişim Enstitüsü, onuncu kuruluş yılını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle düzenlediği “Zorlukların Üstesinden Gelmek ve Barışı Yeniden Gündeme Getirmek Karşılaştırmalı Çalışma” etkinliğiyle kutladı. Filipinler Hükümeti Başmüzakerecesi Prof. Miriam Coronel-Ferrer ile çok sayıda barış sürecinde arabuluculuk yapan Dr. Emma Leslie’nin konuşmacı olarak katıldığı etkinliğin açılışını yapan DPI Uzmanlar Kurulu Üyesi Prof. Sevtap Yokuş, onuncu yılını kutlayan kurumun barış süreçleriyle ilgili yaptıkları çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Etkinliğin ilk konuşmacısı olan Filipinler Hükümeti Başmüzakerecesi Prof. Miriam Coronel-Ferrer, barış süreci sırasında karşılaştıkları zorlukları ve bunları nasıl çözümler getirildiğiyle ilgili bir sunum yaptı. Kadınların müzakerelerde yer almasının kendi başına yeterli olmadığını dile getiren Ferrer, “Nihai barış anlaşmasında da kadınların sorunlarını, toplumsal cinsiyet konularını ele alan hükümler bulunmalı.” dedi. Dünyanın her yerinde kadınların barış masalarında yer almalarını sağlamanın kolay olmadığını kadınların bunun için uzun mücadeleler yaptığını hatırlatan Ferrer, kadın liderliklerinin normalleştirilmesi, hükümet içinde kadınların temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Ferrer, müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanması ve barışın kalıcı olması için sivil toplum kuruluşlarının resmi mekanizmalar içinde yer almasının ve kadınların izleme görevi yapmasının önemine de vurgu yaptı.

Etkinliği ikinci konuşmacısı Dr. Emma Leslie de Filipinler başta olmak üzere yer aldığı uluslararası çatışma çözümü müzakarelerdeki deneyim ve gözlemlerine dair bir konuşma yaptı. Kadınların katıldığı müzakerelerin başarı yüzdesin arttığıyla ilgili bilgileri hatırlatarak, farklı görüşteki kadınların bir araya gelmesinin, sahada çalışanlarla masada yer alan gruplar arasında bağlantı olmasının önemli olduğunu söyledi. Müzakere ve barış süreçleri için yeni feminist modeller geliştirilmesi gerektiğini belirten Leslie, “Bu modellerin hiyerarşik olmaması ve olabildiğince katılımcı olması gerekiyor.” Dedi.