“Hayatta Kalmak İçin Altın Saatler”de İstanbul’daki Yapısal Hasar Riski İle Başa Çıkma Yolları Konuşuldu

Açık Radyo’da yayınlanan, Gürhan Ertür, Nuray Aydınoğlu ve Argun Yum’un sunduğu “Hayatta Kalmak İçin Altın Saatler” programında, 2007 ve 2014 Deprem Yönetmeliği Komisyonlarında da görev alan İTÜ inşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper İlki konuk oldu.

Programda, İstanbul’daki yapısal hasar riski olan binaların hasar riskini azaltmaya dair süregelen tartışmalarda, hala gerçekçi bir çözüm bulunamadığı tespitinden hareketle, riskli binaların yıkılıp tekrar yapılması ya da güçlendirilmesi seçenekleri arasında hangisinin tercih edilmesi gerektiği konuşuldu.

Prof. Dr. Alper İlki, dönüştürme, finansal maliyet, kültürel nedenler, çevresel etkiler ve diğer çeşitli imkansızlıklar (illegal-kaçak yapılar, semt kimliğini sembolize eden yapılar) nedeniyle, yıkıp yapmak yerine, deprem riski taşıyan binaları güçlendirmenin çok daha öncelikli bir opsiyon haline geldiğini kaydetti.

Ayrıca, yıkıp yapmak yerine ortalama 1/3 sürede yapıların güçlendirilebileceğine de dikkat çeken İlki, Avrupa’da depremselliği olan ülkelerde binayı güçlendirirken enerji verimliliği konusunu da dahil ederek maliyetin %30 düştüğünü sözlerine ekledi.

Programın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.