Hak Savunucularından Ortak Açıklama: Kavala İçin “Yegane” Adil Sonuç Beraat

Avrupa Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EuroMed Rights) ve aralarında İnsan Hakları Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi ve Düşünce Suçlarına Karşı Girişim'in de bulunduğu 14 sivil toplum kuruluşu, 1144 gündür tutuklu bulunan Anadolu Kültür'ün kurucusu, iş insanı Osman Kavala'nın bugün görülecek davası öncesinde bir açıklama yayınlayarak, Kavala’nın karşı karşıya olduğu adil olmayan kovuşturmanın yegâne adil sonucunun beraat olduğunu düşündüklerini belirtti.

Basın açıklamasında Türkiye, Kavala hakkındaki bütün suçlamaları düşürmeye davet edilirken, Kavala davasının Türkiye’nin kangrenli adalet sisteminin bir semptomu olduğu ifade edildi.

Osman Kavala hakkında açılan davanın Türkiye’nin adalet sistemindeki derin işlevsizliği ve politizasyonu tek başına ortaya koyduğu belirtilen açıklama, hâkim ve savcıların, uluslararası yargı bağımsızlığı standartlarının aksine, yasama ve yürütme erkleri tarafından atanmalarının artık insan hakları savunucularının ve Kavala gibi bağımsız sivil toplum figürlerinin süresiz bir şekilde demir parmaklıklar ardında tutulmasını sağladığının altını çiziyor.

İddianame, soruşturmayla derlenen bilgiler ile Osman Kavala’ya isnat edilen suçlar arasında herhangi bir nedensel ilişki içermiyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Kavala’nın tutukluluğuna ilişkin ‘kendisini bir STK aktivisti ve insan hakları savunucusu olarak susturmak ve diğer kişileri de bu tip faaliyetlerde bulunmaktan caydırmak ve ülkedeki sivil toplumu felç etmek yönünde örtülü bir amaç taşıdığı’ şeklinde bir karar vermişti. AİHM bu tespitinin ardından Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istemiş ancak Türkiye bu çağrıyı dikkate almamıştı.

Hak savunucuları yapılan açıklamayla, bu davanın gösterdiği tek şeye işaret ederek; ”Yetkililerin mahkemeleri siyasi amaçları için açıkça kötüye kullanmaları ve adil yargılanma hakkı, insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüne saygıyı kökten hiçe saymaları.” diyor.

“Türkiye’yi Suçlamaları Düşürmeye Davet Ediyoruz”

Bizler, Kavala’nın karşı karşıya olduğu adil olmayan kovuşturmanın yegâne adil sonucunun beraat olduğunu düşünüyor ve yetkilileri anayasaya, kanunlara ve uluslararası hukuka bağlılıklarının gereğini yerine getirerek insan hakları savunucusu Osman Kavala hakkındaki bütün suçlamaları düşürmeye davet ediyoruz.