Gönüllüğün e- Halini Yayma Çabasında Yeni Girişim: e-Gönüllü

5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde bu alana yeni dahil olan bir sosyal girişim var: e-Gönüllü. Mayıs 2020 yılında ortaya çıkan bir sosyal girişim olan e-gönüllü gönüllülüğün e-halini Türkiye'ye kazandırmaya çalışıyor. e-Gönüllü; gönüllülüğün dijital boyutuna odaklanarak, dijital gönüllüleri ile sivil toplum faaliyetlerinin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlıyor.

e-Gönüllü girişimin kurucusu Büşra Şahin, Dünya Gönüllüler Günü’nde STK ve gönüllüleri ihtiyaçlara göre eşleştiren bir platform olarak, STK’ların dijitalleşme süreçlerini desteklemeyi amaçladıklarını söylüyor.

e-Gönüllü bir sosyal girişim olarak ne zaman doğdu? Dijital gönüllük ve dijital gönüllü yönetimi sistemi ne demek? Siz somut olarak e-gönüllü platformunda ne yapıyorsunuz?

e-Gönüllü Mayıs 2020 yılında ortaya çıkan bir sosyal girişim. Gönüllülüğün e- halini Türkiye’ye kazandırmaya çalışan e-Gönüllü; gönüllülüğün dijital boyutunu gündeme getirirken, dijital gönüllüleri ile sivil toplum faaliyetlerinin dijitalleşme süreçlerine katkı sağlıyor.

Pandemi süreci, sivil toplumun dijitalleşme sürecine daha hızlı uyum sağlamasını zorunlu mu kılıyor? Sivil toplumun dijitalleşme sürecine katkı sağlama hedefini neden seçtiniz?

Büşra ŞahinGönüllülüğe kalpten inanan insanlar olarak gönüllülük deneyimlerimiz sırasında sivil toplum faaliyetlerinin çoğunlukla yerelde kaldığını ve STK’ların dijitalleşme süreçlerine adapte olamadıklarını fark etmiştik. Bu ana problemler üzerine kurulan e-Gönüllü, gönüllülüğü dijitale taşıyarak gönüllülerin konum ve zaman fark etmeksizin diledikleri yerden gönüllülük faaliyetlerini gerçekleştirmelerine olanak sağlarken, eş zamanlı olarak STK’ların da faaliyetlerini tüm Türkiye’ye kolayca ulaştırmalarına olanak sağlıyor.

Bu doğrultuda e-Gönüllü’nün STK ve gönüllüleri ihtiyaçlara göre eşleştiren bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Sağladığımız platform özelliğine ek olarak, STK’ların dijitalleşme süreçlerine destek sağlayabilmek için teknoloji şirketleriyle de işbirlikleri yürütmekteyiz. İşbirliklerimiz kapsamında şirketlerin teknolojilerini bünyemizde bulunan STK’lara çok daha uygun fiyatlarla sunmaktayız.

Dijitalleşme Süreçlerine Destek İçin Teknoloji Şirketleriyle İşbirlikleri

Bir sosyal girişim olarak siz finansal olarak sürdürülebilirliğinizi nasıl sağlayacaksınız? Sizden destek alan STK’lar, bireyler, kurumlar nasıl bir maliyeti karşılamak durumundalar?

e-Gönüllü bünyesinde bulunan STK ve gönüllülerden hiçbir ücret talep etmiyoruz. Fonbulucu üzerinden aldığımız tohum öncesi yatırımını teknolojiye yatırarak Türkiye’de ortaya çıkan ilk Volunteer as a Service sistemi olmayı hedefliyoruz. Gönüllülerin platformumuz üzerinden STK’lara kolayca takip edebileceği, iletişime geçebilecekleri, başvurdukları projeye başvuran diğer gönüllülere birlikte proje odalarında bir araya gelebilecekleri bir sistem yaratma sürecindeyiz.

STK tarafında da platformumuz üzerinden gönüllülerini takip edip iletişime geçebilecekleri, gönüllülerin çalışmalarını sunduğumuz raporlama ekranlarından takip edebilecekleri veri odaklı bir yapıya evrilmekteyiz.

Şirketlerle olan Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projelerimiz kapsamında ise şirket çalışanlarını birer e-Gönüllü haline getirerek çalışan motivasyonunu arttırmayı hedeflemekteyiz. İlgili KSS projelerinin operasyonel süreçlerini tamamen e-Gönüllü yürüteceği için KSS işbirliklerinden proje kapsamında ücret talep etmekteyiz. Hali hazırda sağladığımız teknoloji işbirliklerinde, teknoloji şirketlerinin STK’lara kolayca ulaşımını sağladığımız için her işbirliği başına şirketlerden komisyon ücreti almaktayız.

Son olarak Türkiye’nin kadın girişimcilerini destekleyen bir yatırım komitesiyle görüşmemizi sürdürdüğümüzü paylaşmak isterim. Umuyorum ki yakın zamanda tohum yatırımımızı da duyuruyor olacağız. Faaliyetlerimiz dışında, sponsorluk tekliflerine de açık olduğumuzu paylaşmak isterim.

Dünya Gönüllüler Günü ve gönüllük sizin için ne ifade ediyor? Siz gönüllü müsünüz?

Öncelikle sizlerin ve gönüllülerin, Dünya gönüllüler gününü kutlarım. Gönüllülüğün çok özel bir müessese olduğuna inanmaktayım. Sorunuza hitaben Habitat Derneği & TEGV gönüllüsü olduğumu paylaşmak isterim. Bana ek olarak ekip arkadaşlarımın da en az 2’den fazla gönüllülük deneyimi olduğunu gururla söylüyorum.

Gönüllülüğün kalpten gelen bir istek olduğunu bildiğimiz için, görüştüğümüz yeni ekip arkadaşı adaylarımızın da hayatlarından en az bir kere gönüllülüğün geçmiş olmasına önem vermekteyiz. Ek olarak e-Gönüllü Ormanı yaratmayı hedefliyoruz. Bugün ekip arkadaşlarımın emekleri adına ormanımıza 3 ağaç bağışlamış bulunuyorum. Eminim ki ormanımızı da günden güne büyüteceğiz.

KSS Proje İşbirlikleri ve Volunteer as a Service Sistemi

Gönüllü bir kişi, bir STK ve bir özel şirket e-gönüllü platformunda bir araya gelebilir ve ortak bir proje- bir faaliyet gerçekleştirebilir mi? Bu 3 farklı aktörü nasıl bir araya getiriyorsunuz?

Platformumuzda 3 gönüllü profili bulunmakta. Gönüllü profili, çalışan gönüllü profili ve bağımsız gönüllü profili. Gönüllülerimiz STK’ların bünyelerine katılabileceği gibi, çalışan bireyleri de sağladığımız KSS projeleri işbirlikleriyle gönüllü adayı haline getirmeyi hedeflemekteyiz. Ek olarak STK’lardan bağımsız beceri ve faaliyetlerini bağımsız olarak Türkiye’ye yaymak isteyen bağımsız gönüllülerimize de platformumuz her zaman açık. Platformumuzda STK’ların aktif projeleri olduğu gibi, gönüllülerinin de sivil toplum faaliyetlerini desteklemek amacıyla sunacağı değerli fikirler adına proje önerisi sayfamız da bulunmaktadır.

Açık Açık platformunda yer alan STK’lar ile çalışmayı önceliklendiriyorsunuz. Açık Açık’tan haberdar olmayan ya da katılmamış olan küçük kentlerdeki yerel STK’lar için özel bir desteğiniz ya da stratejiniz var mı?

Açık Açık ile olan işbirliğimiz kapsamında Açık Açık bünyesinde bulunan STK’ların başvurularını platformumuzda önceliklendiriyoruz. Bu aşamada Açık Açık’a olan güvenimiz ve işbirliğimizle ilerlemekteyiz. Gelecek yıl hedeflerimizden olan Üniversite Fellow programları & Belediye işbirlikleri ile e-Gönüllü’yü tüm Türkiye’ye duyurarak Anadolu’da desteklerimizi bekleyen kuruluşlara da ulaşmayı amaçlıyoruz.

Gönüllüğün dijitalleşmesi için özellikle pandemi koşullarında ne gibi planlarınız var? Bize yeni yıla ilişkin planlarınızdan bahseder misiniz?

Gönüllü adaylarımızdan sık sık “böyle bir krizi fırsata çevirdiğiniz için teşekkür ederiz” “gönüllülük faaliyetlerimizi ilerletmek istiyoruz fakat nasıl gerçekleştireceğimizi bilmiyorduk” dönüşlerini almaktayız. COVID-19 salgının ilk aylarında faaliyetlerini durduran STK’ların pandemiye alışma süreçleriyle birlikte dijitale adapte olma isteklerinde artış görmekteyiz.

Bu nedenle öncelikli hedefimiz STK ve gönüllüleri bir araya getiren bir platform olarak gönüllülük akışını dijitallede de kolayca ulaşabilir kılmak. Faaliyetlerimize ek olarak, teknolojiye oldukça önem vermekteyiz. Geliştirdiğimiz VaaS sistemi ile gönüllülerin yeteneklerine göre tahminleme metotlarıyla aktif STK projelerini sunan bir platform haline gelip; sivil toplum faaliyetlerinin dijitalleşme süreçlerine katkımızı ilerletmek istiyoruz.

Gönüllüğün gelişmesi ve teşvik edilmesi sizce nasıl mümkün olabilir? Siz gönüllüğün yaygınlaşmasına nasıl katkı sunacaksınız?

Türkiye’de öncelikle sivil toplum bilincinin geliştirilmesi gerektiğine inanmaktayız.  Hali hazırda gönüllülüğü lise ve üniversite derslerine ekleyen kurumları desteklemekteyiz. Gönüllülük bilincinin artması için yeni yılla birlikte, üniversite öğrencileri fellow programları & Belediyelerle işbirliklerine başlamayı hedefliyoruz.

Eklemek istediğiniz başka bir husus var mı?

Sivil toplum faaliyetlerini hep birlikte güçlendireceğimize inancım tam. Tüm okuyucularımızın gönüllüler gününü tekrar kutlamak isterim. Gönüllü kalın! Röportajımızı okuyan tüm gönüllü adaylarını ve STK’ları egonullu.com‘a bekliyoruz.  Bizlere busra.sahin@egonullu.com mail adresi, egonullu.com internet sitesi ve instagram.com/egonullu_com/ adreslerinden ulaşabilirsiniz.