Depremden Zarar Gören Bölgelerdeki Evcil Hayvanlar için Gönüllü Çalışmalar Sürüyor!

İzmir Valiliği Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Sibel Altun, 30 Ekim Cuma gününden itibaren evlerinde evcil  hayvanları olan kişilerin yardım talepleriyle ekip olarak depremde hasar gören yapıların olduğu bölgelerde hayvanların tahliyesini sağladıklarını ve sahipleriyle buluşturduklarını aktarıyor.

izmir depremiYıkım kararı alınma sırasına göre evlerden hayvanlara erişip sahipleriyle buluşturduklarını söyleyen Altun, enkaz bölgesine girmeye çalışan hayvanları Belediyeler ve AFAD’ın desteğiyle güvenli bölgelere çektiklerini, taşınmalar sırasında evde kalan hayvanların tahliyelerini sağladıklarını iletirken yıkılmaların devam ettiği bölgede itfaiye ve AFAD desteği ile çalışmaların devam ettiği bilgisini aktardı. Sürecin zorluklarına dair, ilk üç gün koordinasyon sorunu yaşadıklarını belirten Altun, üçüncü gün sonunda yıkımı gerçekleşen binalarda evcil hayvanlar olduğu bilgisini yetkililere ilettiklerini, bu sürecin takibini yaptıklarını söylüyor. Çok sayıda canı kurtararak sahipleriyle buluşturduklarını ve bir kısmının da belediye bakımevlerinde sahiplerini beklediğini belirten Altun, sahiplerini bulamadıkları hayvanlar için ise sahiplendirme yoluna gittikleri bilgisini veriyor.

Altun, depremin ilk günüden itibaren gerçekleştirdikleri çalışmaları şöyle özetledi:

  • Ahbap aracılığıyla, yardımların geldiği andan itibaren 13 hayvan sever gönüllüyle deprem bölgesinde acil besleme yapması için kuru ve konserve mama desteği,
  • Enkaz ve yıkılma kararı olan binalarda yaklaşık 89 kedi, 1 kaplumbağa, 6 köpek, 4 akvaryum ve 8 kuş kurtarıldı. Bu operasyonlarda Ahbap tarafından gönderilen kutu ve mamalar kullanıldı, yine evine giremeyen hayvan severlere kutu ve mama desteği verildi,
  • Acil yıkım kararı çıkan bina çevresindeki hayvanlar kutular ile güvenli bölgeye çekildi,
  • 10 kedi Ahbap tarafından sahiplenildi,
  • 6 kedinin acil tedavisi Ahbap tarafından ödendi ve başka şehirlere naklinde gelen bağış kutular kullanıldı,
  • 3 küçük ırk köpek için büyük boy kutu Ahbap tarafından temin edildi ve nakil sağlandı, 

Altun son olarak, acil durumlar dışındaki zamanlarda da belediyeler ile eş güdümlü sahiplendirme, tedavi, barındırma gibi çalışmalar dışında hayvan hakları ihlallerinde kurumlar ile ortak çalışmalar çalışmalar yaptıklarını söyledi.