“65+ Bireylere Getirilen Kısıtlama Salgının Yayılmasını Önlemez”

COVID-19 salgının giderek yayılması nedeniyle, 11 Kasım 2020 itibarıyla tekrar kısmi sokağa çıkma yasağı kararı alındı. Bu kez çocukları içermeyen ve sadece 65 yaş üstü bireyleri kapsayan kısıtlama, Türkiye’nin birçok ilinde, saat aralıkları farklılaşmasıyla birlikte uygulanmaya başladı. Sadece belirlenen saatlerde 65 yaş üstü bireylere kısıtlama getirmenin salgının yayılmasını önlemeyeceğini ve yaşlıları birçok yönden olumsuz etkileyeceğini hatırlatan 65+Yaşlı Hakları Derneği, Avrupa ülkelerindeki gibi genel sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesini öneriyor.

11 Kasım 2020 itibarıyla 65+bireyler için gelen ve belli saatlerde sokağa çıkma yasağını içeren kararlar Türkiye’nin birçok ilinde hızla valilikler tarafından alınmaya başladı. İstanbul ve Ankara’nın ardından, Erzincan, Bartın, Gaziantep ve Kütahya gibi birçok kent valisi yaşlı bireyler için sokağa çıkma yasağını duyurmaya başladılar.

COVID-19 salgının yaşlı bireylerin sokağa çıkmasını kısıtlayarak hız kesmesi mümkün mü? sorusuna ilişkin somut bulgular olmadığına dikkat çeken ve yaşlılara getirilen yasaklara itiraz edenlerden 65+Yaşlı Hakları Derneği, kararın bu kesimlerin “bilişsel ve ruhsal ve durumlarında ciddi sorunlar” yarattığını, “hareketsizliğin kronik rahatsızlıklarının daha da kötüye gitmesine neden olduğunu” dahası “sağlık kontrollerinin ve düzenli tıbbi takiplerin aksamasına” neden olduğu uyarısını yineliyor.

Avrupa ülkelerinde salgın kontrolüne ilişkin alınan önlemlerde genel sokağa çıkma yasaklarının uygulandığını ve daha etkili sonuçlar doğurduğunun altını çizen 65+Yaşlı Hakları Derneği, Türkiye’de benzer bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini söylüyor.