Türkiye’nin İlk Online Gönüllü Okulu Açıldı!

Türkiye’de sivil toplumun gönüllü ihtiyacını düzenleyeceği online eğitimlerle profesyonel bir yaklaşımla ele almayı amaçlayan “Gönüllü Okulu” faaliyetlerine başladı. Gönüllü Okulunda STK’larda yöneticilik, kaynak geliştirme, planlama, koordinasyon, sosyal etki ölçümü, muhasebe gibi farklı alanlarda eğitim verilecek. Projenin önümüzdeki dönemde internet sitesi ve sosyal medya hesapları da oluşturularak yaygınlaştırılmasına devam edilmesi hedefleniyor. Gönüllü Okulu’nda Hülya Denizalp ve Abdullah Oskay eğitmen olarak görev olacaklar.

Türkiye’de sivil toplumun insan kaynağı ihtiyacını düzenleyeceği online eğitimlerle gidermeyi hedefleyen Gönüllü Okulu, Gönüllü Hizmetler Derneği bünyesinde kuruldu. On hafta sürecek eğitimlerde STK’ların faaliyetlerinde önem arz eden konularda birçok sivil toplum profesyonelinin katılımıyla her hafta salı günü 1,5 saatlik online eğitim düzenlenecek.

Gönüllü Okulu projesine ilişkin bilgi veren Hülya Denizalp, gönüllülükle 1976 yılından beri iç içe olduğunu, o zamandan bu yana bu alanda bilinçli insan kaynağı eksikliğini hissettiğini belirtti. Bazı üniversiteler bünyesinde yüz yüze sosyal girişimcilik ve sivil toplum alanında lisan ve yüksek lisans dersleri verdiğini söyleyen Denizalp, Korona krizi sonrasında dünyanın hızla dijitalleşmesine paralel olarak fırsat eşitliği çerçevesinde dünyanın her yerinden insanların katılabileceği şekilde ‘sürdürülebilir yaşam’ değerlerini gözeten online gönüllülük okulunu başlatmaya karar verdiklerini ifade etti.

Gönüllü Okulu’nda eğitmen olarak görev alacak olan Abdullah Oskay ise kalkınmanın en önemli göstergesinin modern insan, hayvan ve çevre değerleri etrafında örgütlenen etkili bir sivil toplumdan geçtiğini bildiklerini söyleyerek, çeşitli STK’larda yöneticilik yaparken en büyük eksikliğin bu dünya için bir şeyler yapmak isteyen ama nereden başlayacağını bilemeyen insanlarla karşılaşmak olduğuna dikkat çekti. Oskay, insanların çoğunun STK’lara giderek herhangi bir eğitim programına katılmadan gönüllü olabileceklerine inandıklarını, sivil toplumun da en az normal bir iş gibi eğitim, oryantasyon ve teknik bilgiler etrafında profesyonel bir şekilde yönetilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Gönüllü Okulu’nun Proje Koordinatörü olarak görev yapan Meryem Aydın, projenin yalnızca online eğitim olarak görülmemesi gerektiğini, uygulama ve sinerji çalışmalarının da projeye dahil edildiğine işaret etti.  Programa katılacak olanların seçtikleri örgütlerde gönüllülük yapmalarının da beklendiğini söyleyen Aydın ayrıca, proje kapsamında verilecek eğitimler ve video şeklinde hazırlanan ödevlerin de video kanallarında paylaşılacağını ve bu sayede Türkiye’de sivil topluma ilişkin bilgi yayılımına da katkı sağlamak istediklerini belirtti.