Yerel Yönetim, Sivil Toplum ve Özel Sektörün Örnek İşbirliği: Şişli Belediyesi Dikimevi

Şişli Belediyesi, özel sektör ve sivil toplum işbirliği ile Şişli Dikimevi’ni hizmete açtı. 29 Eylül’de açılışı yapılan Şişli Dikimevi’nde, öncelikle pandemide belediyenin ihtiyaç duyduğu tıbbi forma, önlük ve maske dikilecek. Şişli Dikimevi, kadın, engelli, göçmen ve sığınmacı, LGBTİ+ ve incinebilir gruplardaki bireylerin sosyo-ekonomik açıdan güçlenmesine destek olmayı hedefliyor.

Şişli Dikimevi birçok kişi, kurum ve örgütün işbirliği ile hayata geçen bir proje. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü, Mülteci Destek Derneği, Save The Children, Göçmen Dayanışma Derneği ve OTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Kandağ, modacı Aslı Filinta, GİZİA Tekstil’in ayni katkısı-eğitim desteği ile dikimevi faaliyetlerine başladı.

Şişlililere hizmet vermek ve yerel yönetimlerde benzer hizmet modellerine önderlik etmek üzere kurulan Şişli Dikimevi, Şişli Belediyesi’nin önemli sosyal hizmet projelerinden birini oluşturuyor. Dikimevi, öncelikle Şişliler’in ve sağlık çalışanlarının koruyucu kıyafet üretimine destek olacak. Dikimevinde kadın, engelli, göçmen ve LGBTİ+ gibi dezavantajlı gruplardaki bireyleri, meslek edindirme kursları ve iş başı eğitim fonları ile istihdam edilmesi planlanıyor. Mülteci Destek Derneği (MUDEM) ve Save The Children işbirliği ve İŞKUR desteğiyle, Dikimevi’nde 25 kişinin istihdam edilmesi amaçlanıyor. Dikimevinin böylelikle tekstil ve dikim alanında uzman yetiştirmeye katkı sunması da hedefleniyor.

şişli dikimeviDikimevi’nin açılışının ardından, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Öznur Sarıahmetoğlu’nun yönlendirmesiyle, şu an aktif olarak çalışan 4 belediye personeli kadın ile yaptığımız görüşmede, yoğun mesailerine karşın kadınlar, projenin amacı ve çalışma koşullarından memnun olduklarını dile getirdiler.

Şişli Dikimevi sorumlusu Şengül Geyik, sponsorların desteği ile kendilerine ulaşan kumaşları tasnif ederek belediyenin ihtiyaçları doğrultusunda diktiklerini, şu aşamada sağlık çalışanlarına önlük hazırladıklarını anlatıyor. MUDEM ve İŞKUR ile protokol yapılarak bir ekip kurulacağını söyleyen Geyik, pandemiden dolayı çok kalabalık bir çalışma ortamı oluşturmaktan kaçındıklarını anlatıyor. 2 kattan oluşan Dikimevi’nde sadece maske üretimi için ayrı bir bölüm oluşturacaklarını anlatan Geyik, dikilen ürünlerle belediyenin kendi içinde oluşan taleplerini karşılayacaklarını, bu ürünlerin satışının yapılmayacağını söylüyor.

Dikimevi’nde görüştüğümüz kadınlar, pandemide Şişli Belediyesi’nin Sosyal Destek Hizmetleri ekibi olarak aktif çalıştıklarını, Belediye Başkanı Muammer Keskin ve eşinin kadınları destekleyen çok çeşitli proje ve eğitim faaliyetlerini hayata geçirdiklerini anlatıyorlar. Şişli Belediye’sinin bir dikimevi açmasından ve projede yer almaktan çok memnun olduklarını söyleyen kadınlar, tüm çalışanların kadın olacağı birkaç dikimevi daha açılmasını umduklarını ve projenin diğer belediyelere örnek olmasını dilediklerini belirtiyorlar.