Bayramda ‘Korona’ Uyarısı

Diyarbakır’da covid-19 salgını sebebiyle yoğun bakımda olanların oranının Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, bayram ziyaretlerinin uzaktan yapılmasını, kurban kesim yerleri kadar düğün salonlarının da denetlenmesi gerektiğini belirtiyor. Zincirleme vakaların arttığını kaydeden Turan, ev karantinalarının da mutlaka kontrol altında olması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Sağlık Platformu bir basın açıklaması yaparak, Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki güncel salgın verilerini paylaştı. Haziran ayından bu yana en çok vaka artışının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olduğu belirtilen raporda, “20-27  Temmuz itibariyle yeni vaka insidansı (görülme sıklığı) Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüz binde 16,6 olup Türkiye ortalamasının (yüz binde 8.0) iki katından fazladır. Son günlerde paylaşılan yeni vakaların üçte biri bölge illerine ait olduğu da izlenmektedir. Bölgede yeni vaka sayıları, hastaneye yatışı yapılan hasta sayıları ve yoğun bakımda yatan hasta sayıları artmaya devam etmektedir. 9 Haziran da en az seviye inen vaka sayısı Diyarbakır’da ve bölgede logaritmik olarak artmaya devam ediyor.’’ deniliyor.

 “Bölgede Katbekat Hissediyoruz”

Korona salgınındaki son durumu Sivil Sayfalar’a değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, bölgedeki korona vakalarının artışlarına dikkat çekti. Bölgede salgının katbekat hissedildiğini vurgulayan Turan, “Elimizde resmi veriler yok  ama hastaneden ve aktivistlerden aldığımız güncel verilere göre, 616 hastanın yatarak tedavisi sürüyor. 100’e yakın hastanın yoğun bakımda olduğu bilgisi var bu da hastaların yaklaşık yüzde 15’ine tekabül ediyor. Dünyada aktif hastalar arasında yoğun bakım ünitelerinde  yatan hasta sayısı %1,5  Türkiye’de ortalama  %10 iken ilimizde bu sayı %15 in üzerinde olması durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Sağlık Bakanlığı’nın 20-27 Temmuz arası yayınlanan raporlarına göre yeni vaka görülme sıklığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüz binde 16,6 olup Türkiye ortalamasının iki katından fazladır. Son günlerde paylaşılan yeni vakaların üçte biri bölge illerine ait olduğu da izlenmektedir. Bölgede yeni vaka sayıları, hastaneye yatışı yapılan hasta sayıları ve yoğun bakımda yatan hasta sayıları artmaya devam ediyor.” Dedi.

1 Haziran’dan önce Diyarbakır’da 60-100 arası olan vaka sayısının normalleşme süreci ile birlikte katlamalı olarak artış gösterdiğini belirten Elif Turan, “İlk dalga beklenenin ötesinde daha dalgalı bir seyir izlemektedir. Bulaşıcılığı yüksek olan, etkili bir aşısı ve bilinen bir tedavisi olmayan salgın etkeni virüsün, toplumsal düzeyde bulaşıcılığa devam ediyor.  Birinci dalga henüz sönümlenmemiş olması büyük bir sıkıntıya işaret ediyor. ‘’ diye konuştu. Bayramlaşma ziyaretlerinin uzaktan telefonlarla yapılması gerektiğini vurgulayan Turan, bireysel korunmaların önemli olduğunu fakat bu meselenin sadece bireylerin kendi inisiyatiflerine bırakılmayacak kadar hayati olduğunu kaydetti. Son vakaların hep aileden bulaştığını belirten Turan, zincirleme vakaların olduğuna dikkat çekerek, ev karantinalarının da mutlaka kontrol altında olması gerektiğini söyledi.

Sağlık Platformu’nun sağlık çalışanlarının şartlarının iyileştirilmesi, doğru ve efektif ilaç kullanımı, uygun filyasyon çalışmaları, izolasyon koşulları, sağlık çalışanlarına misafirhane otel vb ayarlanması gibi önerileri hatırlatan Turan, “İlimizde yürütülen sağlık hizmetlerinin yetersizliği, sağlık emek gücündeki yetersizlikler, istikrarsızlık, ayrımcılık gibi sorunlar ile birlikte salgınla da mücadele edilmeye çalışılmaktadır. Salgın kontrolünde önemli bir yere sahip olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin yapboz tahtasına dönüştürülerek işlevsizleştirilmesi Salgın ile mücadeledeki başarısızlığın diğer bir nedenidir. Salgın yönetiminde en kritik rolü üstlenen birinci basamak sağlık hizmetlerine öncelik verilmeli ve mevcut yükü taşımakta zorlanan birinci basamak sağlık kurumlarında başta nitelikli kişisel koruyucu malzeme olmak üzere, yaşanan sıkıntılar giderilmelidir.” Diye konuştu.

Son olarak, kurban kesim süreçlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Elif Turan, düğün salonlarının da sıkı denetlenmesinin altını çizdi.