Sivil Toplum İçin Yasama Sürecine Katılım El Kitabı’nın Yeni Baskısı Yayınlandı

Yasama Derneği (YASADER) tarafından ilk baskısı 2009 yılında yapılan Sivil Toplum İçin Yasama Sürecine Katılım El Kitabı’nın 4’üncü baskısı yayınlandı. El Kitabı, TBMM yapısı ile yasama ve denetim süreçlerine ilişkin olarak STK temsilcilerinin bilgi açığının giderilmesini ve STK’ların bu süreçlere nasıl daha etkin katılabileceğine ilişkin ipuçlarının verilmesini amaçlıyor.

STK temsilcilerinin TBMM’de yasama ve denetim süreçlerinde nasıl daha etkin olabileceklerine ilişkin çeşitli programlar yürüten YASADER, yasama ve denetim sürecine etkin katılımın sağlanması amacıyla ilk kez 2009 yılında El Kitabı hazırladı. 2018 yılında fiilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesi ile Anayasa ve TBMM İçtüzüğü’nde yapılan değişiklikler çerçevesinde yeni baskını yayınladı.

STK El Kitabı, seçmenlerin STK’lar aracılığıyla milletvekilleri ile bağ kurarak dilek ve şikâyetlerini bu temsilcilere iletebilmesi, demokrasinin güçlenmesi bakımından taşıdığı önemden hareket ederek, STK’ların milletvekillerine, dolayısıyla TBMM’ye hangi yollarla taleplerini iletip katkılarını sunabileceğine ilişkin bilgi donanımına sahip olmasının gereğini vurguluyor. YASADER, STK’ların yasama ve denetim faaliyetlerine katılımına katkı sunmak amacıyla, STK’ların bu süreçlere ilişkin bilgi düzeylerini artırma, STK’ların TBMM’nin yapısı, kurumları ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilecekleri, yasama ve denetim faaliyetlerine ne şekilde katkı sunabileceklerine ilişkin yol gösterici nitelik taşıyan Sivil Toplum İçin Yasama Sürecine Katılım El Kitabı’nı, yeni hükümet sistemine uygun şekilde güncelledi.

El Kitabına bağlantıdan ulaşabilirsiniz