”STK’ların Kendi Aralarındaki İletişimi Ortak Ses Açısından Çok Önemli”

Türkiye Gençlik STK’ları Platformu (TGSP) Başkan Yardımcısı, Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Veysel Dinç, Uzmanı Anlatıyor Instagram Canlı Yayınında Yeni Şafak Editörü Fatma Çelik’in konuğu oldu. Covid-19 ile mücadelede sivil toplumun önemine değinen Dr. Dinç, STK’ların bu süreçte önemli bir rol üstlendiğine dikkat çekerek, “STK’ların kendi aralarındaki iletişimi sosyal ağlar üzerinden devam ettirmesi, ortak bir ses olmak açısından, ne yapıldığını birbirinden takip etmek açısından çok önemli” dedi.

“Küresel olarak zor dönemlerden geçiyoruz” diyerek sözlerine başlayan TGSP Başkan Yardımcısı Dinç; “Virüsün etkilerini bir aydır yaşıyoruz. Bizde de Sağlık Bakanlığımız bünyesinde başarılı bir şekilde mücadele sürüyor. Toplumun küçüğü büyüğü demeden tüm yaş grupları bu salgından etkileniyorlar.” dedi.

TGSP canlı yayınSTK’ların bu süreçte üstlendiği rolün önemini anlatan Dr. Dinç. STK’lar arası iletişimin önemini de vurguladı. Sivil toplum kuruluşlarının bu süreçte aksiyon aldığını belirten Dinç, “STK’ların iletişim stratejileri ve aldıkları pozisyon çok önemli. Bütün organizasyonları iptal edildi. STK’ların kendi üyeleriyle olan iletişimini başka mecralara taşıması gerekiyor, taşıdıklarını da biliyoruz. Faaliyetlerine devam ediyorlar. STK’ların resmi kurumlarla olan iletişimleri çok önemli, AFAD olsun, Sağlık Bakanlığı olsun irtibatı koparmadan iletişimi sıkı tutarak devam etme de fayda var. STK’ların kendi aralarındaki iletişimi sosyal ağlar üzerinden devam ettirmesi, ortak bir ses olmak açısından, ne yapıldığını birbirinden takip etmek açısından çok önemli.” diye konuştu.

“STK’lar Bilgi Kirliliğinin Giderilmesinde Görev Alabilir”

STK’ların devletle olan iletişimine de değinen Dinç şöyle konuştu: “STK’ların topluma dönük yüzü de var. Sosyal medyayı aktif kullanmaları, doğru bilginin de burada önemi çıkıyor, bilgi kirliğini de önlemek açısından STK’ların önemli bir rolü bulunuyor. TGSP olarak hijyenin önemiyle başladık. Sokağa çıkma yasağı olsa bile STK’lar bir yolunu bulup faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Bunun da topluma anlatılması gerekiyordu. STK’ların da elini taşın altına koyması gerektiğini bir şekilde anlatmak istedik. Her STK’ya 15 saniye vererek en fazla bir cümle halinde gençlerin diline uygun bir video çektik, devamı gelecek. Kamu spotu niteliğinde olacak video çalışmalarımız da var. Devletle iletişimi sıkı tutmaya çalışıyoruz. STK olarak devletin yükünü hafifletmek için vefa destek grubundan, yurtların tahsisine, psikolojik mağduriyetlere kadar minimalize edilmesi için sahada aktif faaliyetlerimiz var.” 

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesinin başka ülkelere örnek olduğunu kaydeden Dr. Dinç, izolasyonun önemini de hatırlattı. Dinç, önlemlere uyulması durumunda Temmuz ayında virüsün atlatılabileceğini ifade etti. TGSP Başkan Yardımcısı Dinç şunları belirtti: “Pandemi ile mücadelede hastane değil hastane dışında aldığınız tedbirler önemlidir. Sağlık sistemimizin kuvvetli olması, onların takibi, izolasyonu iyi yapıyor olmamız, tedavi protokollerinin ülkemizin tamamında standart hale gelmesi avantajlarınız. Biz ne zaman kendimizi tamamen izole edersek o zaman koronavirüs biter. Kimse kimseyle temasta olmayınca virüsün yayılmasının olanağı yok. Aktif dönemde olanların tedavileri olacak, kuluçka döneminde olanlarda ya kendisi atlatacak ya da semptom verilerek atlatılacak. Maalesef izolasyon kurallarına uyulmayan görüntülere de şahit oluyoruz. Her şey yolunda giderse Temmuzu bulabileceğini düşünüyorum. Sıcakların artmasıyla virüsün canlılığını yitireceği ile ilgili tahminler var, virüsün diğer salgınlar gibi ikinci ve üçüncü dalgasını yapabileceği de söyleniyor. Aşı yöntemi bu hastalığın tek tedavisi gibi görülüyor. Vücut bir şekilde virüsle karşılaştırılıyor ve zararlı kısımları zayıflatılınca öldürücülüğü ortadan kaldırılmış oluyor. Elimizdeki en güçlü silahımız izoloasyon. Normal beslenmemiz, psikolojik halimiz de bağışıklık sistemimizi güçlü tutacaktır.”