STK’lar İçin Online Eğitim Yöntemleri

COVID-19 salgınının yayılmasıyla birlikte sivil toplum kuruluşları aylar öncesinden planlayıp ve duyurusunu yaptıkları eğitimlerini iptal edip dijital ortama taşıdı. STK’ların online ortamda kullanabileceği eğitim yöntemlerini sizler için derledik.

Google Classroom LMS

Google ClassroomAtama oluşturma ve dağıtma konusunda Google Drive’ı, yazma için Google dokümanları, iletişim için Gmail ve planlama için Google Takvimi birleştiren ve çok dilli bir uygulama olan Google Classroom’dan ücretsiz olarak faydalanabilmek mümkün. Bu uygulamada STK’lar bireylerin düzenledikleri eğitime katılması için kod vererek katılımcı eklemekle birlikte paylaş uzantısını kullanarak web sitelerindeki bağlantı, video ve resimleri paylaşabilir. Google Classroom reklam içermez. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarının eğtimlerine katılan bireylerin verilerini hiçbir zaman reklam amacıyla kullanmaz. Google Classroom’a Microsoft, Windows, İOS ve Android işletim sistemleri üzerinden bağlanılabilmekle birlikte Apple ve Choreme cihazlar üzerinden de kullanılabilir. Bunların dışında bir bilgisayar üzerinden Choreme, Firefox, Internet Explorer veya Safari gibi herhangi bir tarayıcıyı kullanarak da erişebilirsiniz. Buradaki link üzerinden sivil toplum kuruluşları kayıt olup ücretsiz ve sınırsız şekilde  kullanabilirler.

Moodle LMS

Moodle LMSMoodle 235 ülke tarafından  kullanılan 50.000 kişinin katılabileceği geniş bir kitle kapasitesine sahip 82 dilde desteği olan, özgür, dinamik, ücretsiz  ve etkinliklerin büyük bir kısmının yapılmasına katkı sağlayacak dijital bir eğitim yönetim sistemidir. Sivil toplum kuruluşlarının dijital ortamda düzenlemiş olduğu etkinliklere kayıt olan bireyler eğitim bölümünü kullanarak  istedikleri eğitime katılabilirler. 

Forum bölümü üzerinden düzenlenen eğitim veya kendi çalışma alanlarıyla ilgili bir tartışma ortamı oluşturulup kendi kuruluşlarının faaliyetlerini takip eden bireylerin fikirlerini almakla birlikte düzenledikleri eğitimle ilgili duyuruları paylaşabilirler. Sivil toplum kuruluşlarında çalışan eğitmenler eğitim sohbet odası bölümünde ise kendi çalışma alanlarıyla ilgili sohbet odası oluşturup  bu konularla ilgilenen bireyleri bu ortama çağırıp çoklu ortamda sohbet etme imkanı sağlayabilirler. Windows, Linux ve Mac OS X gibi farklı işletim sistemleri üzerinden çalıştırabilmekle beraber IOS ve Android cihazlarda da kullanılabilir.

Jitsi

JitsiSivil Toplum kuruluşları güvenliği yüksek bir uygulamada video konferans düzenleyip anlık mesajlaşma sağlamak istiyorlarsa Jitsi’yi tercih edebilirler. Jitsi Windows, Linux, Mac OS X ve Android işletim sistemleri üzerinden kullanılabilir. Sivil toplum çalışanları için kullanımı kolaydır. Sivil toplum kuruluşları url paylaşarak eğitimle ilgilenenleri konferansa davet edebilir.

Jitsiyi şu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

Google Meet

Google Meet’le sivil toplum kuruluşları bilgisayar veya mobil cihaz kullanarak dünyanın farklı yerlerinden kendi üyeleriyle veya farklı sivil toplum kuruluşlarında çalışan kişiler ile  istediği zaman görüntülü toplantılar düzenleyebilme olanağına sahiptir.

Google MeetBu toplantılara takvim etkinliğine eklenen kişiler, toplantıyı düzenleyen kişiyle aynı sivil toplum kuruluşunda çalışan bireyler, mevcut bir katılımcının onayı ile Google hesabı olmayan kişiler ve farklı sivil toplum kuruluşlarında çalışanlar da katılabilir. Bunların dışında görüntülü toplantılar iletişim sırasında şifrelenmekle beraber kötü kullanıma karşı alınan önlemler sayesinde güvenli bir şekilde gerçekleştirilir.

Desteklenen platformlar şunlardır: Android, İOS, Chrome Browser, Mozilla, Firefox, Apple,  Safari, Microsoft, Internet Explorer, 11(eklentilerle) ve Microsoft Edge,Google Meet hardware ve Chromebox video konferans ile Toplantılar için Chromebase’dir.

Buradaki link üzerinden sivil toplum kuruluşları kayıt olursa ücretsiz olarak faydalanabilirler.

Goto MeetingGotoMeeting

250 kişiye kadar katılımın sağlanabileceği GoTOMeeting, STK’ların yüksek çözünürlükte video konferans yapmasını sağlayan, ücretli bir uygulamadır. Sivil toplum kuruluşları başka ülkelerde yaşayan çalışanlarıyla sınırsız toplantı düzenleyebilir.  Mac, iPad, ve Android cihazlarda da desteklenen bu programı STK’ler istedikleri yerde istediği zaman kullanabilir.