Elazığ’daki Depremde Arama Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde dün gece meydana gelen depremin ardından AFAD, AKUT, İHH ve UMKE ekipleri arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde dün akşam saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Çevre illerde ve ülkelerde de hissedilen depremde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre; 21 kişi hayatını kaybederken, bin 30 kişi de yaralandı. Depremin ardından resmi kurumların yanı arama kurtarma ve insani yardım çalışmaları yürüten sivil toplum kuruluşları da seferber oldu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Arama Kurtarmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Işık, depremin ardından genel merkezde kriz masası oluşturduklarını ve bölgeye çadır, mobil aşevi, battaniye yardımı çalışmalarının yanı sıra arama kurtarma ekiplerinin de hem İstanbul’dan hem de çevre illerden Elazığ’a gittiklerini duyurdu. Arama Kurtarma Derneği (AKUT) da yakın yerleşim yerlerindeki ekipleri depremin hemen ardından arama kurtarma çalışmaları için Elazığ’a yönlendirdi. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) enkaz altında en az 39 kişinin olduğunu belirtti.

Arama kurtarma çalışmaları AFAD, AKUT, İHH ve UMKE ekipleri tarafından sürdürülüyor. Ekipler Gezin ve Mustafa Paşa mahallesinde üç kişiyi sağ olarak kurtardılar. İstanbul, İzmir ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere yerel yönetimler de deprem için yardım ekiplerini bölgeye sevketti.

AFAD’dan yapılan açıklamada, 1.162 arama kurtarma personeli ve 233’in bölgeye sevk edildiği belirtilerek, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu: “Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yollar acil yardım araçları için boş bırakılmalıdır. Depremden sonra evler terk edilirken, ortamda herhangi bir gaz kokusu olmaması halinde, doğalgaz ve su vanaları ile elektrik şalterleri kapatılmalıdır. Vatandaşlarımız, acil yardıma ihtiyaç duymadıkları sürece, telefonlarını kullanmamalıdır. Yardıma ihtiyaç duyabilecek bebek, çocuk, yaşlı ve engellilere destek olunmalıdır.”

İhtiyaç Haritası’nın depremin ardından açtığı destek hattı için tıklayın.