Buğday Derneği “Zehirsiz Sofralar İçin Harekete Geçti”

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin girişimiyle 90 örgütün katılımıyla oluşturulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı, güvenli gıdaya erişim için tarımda pestisit kullanımının durdurulması için harekete geçti. ‘Zehirsiz Gıda Mümkün’ sloganıyla yürütülen kampanyada, 23 Kasım’da uluslararası bir konferans da düzenlenecek.

Buğday Derneği İletişim Koordinatörü Turgay Özçelik, Avrupa Birliği tarafından Sivil Toplum Diyaloğu V Programı kapsamında finanse edilen ve Avrupa Pestisit Eylem Ağı (PAN Europe) ortaklığında yürüttüğü “Zehirsiz Sofralar” projesi kapsamında kurulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nda 90 sivil toplum kurumu olduğunu belirterek, “Sadece çevre örgütleri yok bu ağda. Sağlık örgütleri var, avukatlık örgütleri var, LGBT örgütleri, kadın örgütleri var. Gıda ile ilgilenen, kendisini ilgilendirdiğini düşünen tüm örgütlere çağrı yaptık ve birlikte kasım ayında bir kampanyaya başlayacağız. Çok tehlikeli olarak Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilen pestisit türlerinin Türkiye’de yasaklanmasına ilişkin alternatif yöntemler geliştirilmesine yönelik bir kampanyamız olacak.” Dedi.

“Pestisitlere Muhtaç Değiliz”

Pestisitlere tarım ilacı denildiğini hatırlatan Özçelik, “İlaç bir hastalığa çare olan, düzelten, onaran anlamındadır. Bu doğrudan zehir. Pestisit hedeflediği şeyi öldürmek için kullanılıyor. Bu bir böcekse, mantarsa, hastalıksa yok etmek için. Oysa sadece yüzde ikisi hedeflediği organizmaya ulaşıyor. Yüzde doksan sekizi havaya ve suya karışarak diğer canlılara, doğaya zarar veriyor. Projeyi pestisit kullanımını Türkiye’de azaltmak hatta ortadan kaldırmak, çok tehlikeli olan pestisit türlerini yasaklatmak için bu projeyi hazırladık” dedi.

Pestisitlerin dünyanın artan nüfusu karşısında herkese yetecek kadar gıda üretilmesi için savunulduğunu belirten Özçelik, “Dünyayı doyurmak için hala bu savunuluyor. Oysa görüyoruz; bu pestisitlere muhtaç değiliz. Onlar olmadan da tarım yapabilmek, herkesi doyurabilmek mümkün. Bu konuda bilimsel araştırmalar, örnekler var hem Türkiye’de hem dünyada. Pestisit kullanmadan tarım yapan ve bu konuda hem kendi ekonomisini düzgün sürdürülebilir halde ilerleten hem de verimli bir şekilde üretim yapan insanlar var. Türkiye’de pestisit kullanımını azaltmak ve alternatif yöntemlere dikkat çekmek bu konuda alternatif yöntemlerin de başarılı olabileceğini göstermek istiyoruz. “ dedi.

“Kobay Olarak Ortalıkta Dolaşıyoruz”

Pestisitlerin kullanımının durdurulmasıyla birlikte güvenli gıda konusunda farkındalık yaratmak istediklerini de dile getiren Özçelik, “Pestisitlere mahkum değiliz, alternatif yöntemlerle tarım yapmak mümkün. Bunu hem üreticilere hem tüketicilere göstermek istiyoruz. Bir belgesel hazırladık yaklaşık on bölümlük. Özellikle alternatif yöntemlere dikkat çeken ve bu yöntemlerle Türkiye’de tarım yapan üreticilerle görüştük. Pestisitlerin zararlarına yönelik de içinde bilgiler olacak. Hem karar vericiler üzerinde bir baskı yaratmak hem de bu konuda farkındalık yaratmak, insanların gündemine sokmak istiyoruz. Çünkü bu ciddi bir halk sağlığı problemi. Özellikle kanser vakalarına ve Türkiye’deki sağlık istatistiklerine baktığımız zaman son yıllarda giderek arttığını görüyoruz. Bu klasik bir tabirle buz dağının sadece görünen kısmı. Bir çok pestisit insan vücudundan kalıntıya uğruyor yani birikme yoluyla bir hastalığa neden oluyor zarar veriyor. Genelde pestisitlerle ilgili araştırmalar tek bir tanesinin zararları üzerine yoğunlaşıyor. Oysa bir çok üründe birkaç pestisit birden kullanılıyor. Bunların kolektif olarak etkisi üzerine bir araştırma yapılmış değil. Yani şu an kobay olarak ortalıkta dolaşıyoruz. Pestisitlerin birlikte kullanıldığı zaman neye dönüştüğünü henüz bilmiyoruz. O yüzden henüz bilinmeyen bir şeyin insanlar üzerinde denenmesinin tamamen yasak olması gerekiyor.” Dedi.

Zehirsiz Sofralar’dan Ispanak Zehirlenmeleri Açıklaması

Bu arada, İstanbul’da ıspanak zehirlenmeleriyle ilgili açıklama yapan Zehirsiz Sofralar Ağı, bilgilendirmelerin yetersiz olduğunu belirterek, “Ispanak zehirlenmelerine bazı yabancı otlar neden olmuş olabilir ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şu sorulara cevap vermesini talep ediyoruz:, söz konusu yabancı otlar hangileri? Bu kadar çok sayıda insanı etkileyen bir yabancı ot karışması nasıl meydana geldi? Yapılan analizlerde pestisitler gibi insan sağlığına zarar verecek düzeyde herhangi bir kimyasala ya da mikrobik bulaşana rastlandı mı?” denildi. Güvenilir gıdaya ulaşabilmenin en doğal hak olduğu belirtilen açıklamada, “Benzer bir olay yaşanmaması için gereken önlemler alınmalı; bunun ötesinde #ZehirsizSofralar için pestisit kullanımını azaltacak ve doğa dostu tarım yöntemlerini destekleyecek politikalar hayata geçirilmeli.” ifadelerine yer verildi.

Emine Uçak

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
116 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör