Türkiye’nin İlk Sağır ve İşiten Çocuk Odaklı Festivali Kadıköy’deydi 

Anlatan Eller tarafından düzenlenen Çubuk Kraker’in Yolculuğu Günübirlik Festivali Kadıköy Lisesi’nde gerçekleştirildi. Festivali düzenleyen Anlatan Eller’in kurucusu Pelin Baykan ile çalışmalarını ve festivale dair düşüncelerini konuştuk. Baykan, bugüne kadar 4 kurumsal & 13 grup içi eğitim vererek 186 işiten bireyi Türk İşaret Dili ile buluşturduklarını söylüyor.

Çubuk Kraker’in Yolculuğu kendisi veya aile bireyleri sağır çocuklarla işiten çocukları bir araya getirerek, çocukların yetkinliklerini fark etmelerini, farklılıklarını kucaklamaları için alanlar yaratmayı amaçlayan günübirlik bir etkinlik serisi. Festival bu yönüyle Türkiye’de ilkler arasında yerini aldı. 

“Eğitimde Yaşanan Fırsat Eşitsizliğine Çözüm Getirmek İçin Yola Çıktık”

Anlatan Eller olarak sağırların kendi hikâyelerini bağımsızca anlatabildikleri, istedikleri hayatı yaşayabildikleri bir dünya için çalıştıklarını ifade eden Baykan, “19 Aralık 2016 tarihinde sağır bireylerin eğitimde yaşadıkları fırsat eşitsizliklerini ele alarak bu eşitsizliğe çözümler getirmek için yola çıktık. Anlatan Eller sağır bireylerin eğitimde yaşadıkları fırsat eşitsizliklerine Türk İşaret Dili (TİD) desteği ile çözümler getiren bir sosyal girişim. 15 kişilik aktif gönüllü ekibi ile dernek çatısı altında sosyal girişim olarak faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.” dedi.

“Anlatan Eller 186 İşiten Bireyi Türk İşaret Dili İle Buluşturdu”

Anlatan Eller olarak yaptıkları çalışmalara değinen Baykan, “Engelli KPSS’nin matematik alanını hedef alarak başladığımız TİD destekli eğitimlerimizi sosyal medya üzerinden ders videoları ve çeşitli işbirlikleri ile İstanbul içi sınıf eğitimleri olarak gerçekleştiriyoruz. Ocak 2018’de Şişli Belediyesi işbirliği ile yaptığımız sınıf eğitimleri ve sosyal medya üzerinden ders videoları sayesinde Nisan 2018’de gerçekleşen Engelli KPSS’de lise mezunu olanların bireysel başarı oranı %56, üniversite mezunu olanların bireysel başarı oranı ise %45 artmıştır. Kurumsal ve gruplara özel Türk İşaret Dili eğitimleri veren Anlatan Eller, bu eğitimler içerisinde birincil amacı sağır kültürünü anlamak ve tanıtmak olarak belirlemiş ve sağır eğitmenler eşliğinde Türk İşaret Dili eğitimleri vermektedir.  Özellikle sağır kadınların kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmalarını önemseyen Anlatan Eller’de TİD Eğitimleri sağır kadınlar tarafından verilmektedir. Bugüne kadar 4 kurumsal & 13 grup içi eğitim veren Anlatan Eller 186 işiten bireyi Türk İşaret Dili ile buluşturmuştur.” dedi.

Çubuk Kraker’in Yolculuğu İlk Festivalini Gerçekleştirdi

Çubuk Kraker’in Yolculuğu’nu Anlatan Eller Gönüllü Ekibi’nin bir çalışması olduğunu ifade eden Baykan bugüne kadar düzenledikleri 3 etkinlikle 82 çocuğa ulaştıklarını belirtiyor.  İlk festivalini gerçekleştiren Çubuk Kraker’in Yolculuğu Günübirlik Festivali’ne dair düşüncelerini aktaran Baykan şunları söyledi: “Çocuklar 10 farklı atölyenin yer aldığı festivalimizde hem eğlendi, hem de doyasıya eğlendi. 500’den fazla kişinin alana giriş yaptığını tahmin ettiğimiz festivalimiz Türkiye’nin ilk coda, sağır ve işiten çocuk odaklı festivaliydi. İstanbul içi katılımın haricinde Ankara, Eskişehir, Kütahya gibi pek çok şehirden gelen katılımcılarımızın olduğu festivalimizde tüm çocuklarımızın yüzü gülüyor hepsi gülücük saçıyordu. Ebeveynlerden aldığımız dönüşlerde çocukların çok mutlu olduğu böylesi bir organizasyonun varlığının herkesi çok mutlu ve memnun ettiğini öğrendik. Dileriz daha nice çocuğa ulaşabiliriz.”