Küresel BAK’dan yapılan açıklamada, ABD’nin, 1987 yılında Sovyetler Birliği’yle imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF)Rusya’nın anlaşma maddelerine uymadığı gerekçesiyle, geçen hafta çekildiği, Rusya’nın da anlaşmadan çekileceğini açıkladığı hatırlatılarak, “Dünya, artık nükleer tehlike anlamında daha güvensiz bir hale geldi.” denildi.

Dünyada dokuz ülkede yaklaşık 15 bin nükleer silah olduğu vurgulanan açıklamada, “ABD ve Rusya, nükleer silahların 1800’ünü birkaç dakika içerisinde fırlatılmaya hazır durumda, yüksek alarm seviyesinde bekletiyor. Bu silahların çoğu 1945’te Japonya’ya atılan atom bombalarından daha güçlü. Bu bombaların büyük bir şehirde patlaması halinde tek bir nükleer savaş başlığı milyonlarca insanı öldürebilir ve etkileri onlarca yıl sürer. Her şeye rağmen dünyadaki toplam nükleer silah sayısı, yapılan anlaşmalar sonucu son 33 yılda epeyce azalmıştı. Çeşitli türlerdeki nükleer silahlar 1986’da ABD ile Rusya arasındaki Soğuk Savaş döneminde 70 bine yaklaşıyordu. Aradan geçen 33 yılda bu sayı 15 bin seviyelerine kadar düştü. Pek çok ülke topraklarındaki nükleer başlıkları söktü, nükleer silah üretimi çalışmalarına son verdi. Ancak INF anlaşmasının iptali ile nükleer silahların azaltılması eğilimi tersine dönebilir.” ifadelerine yer verildi.

INF antlaşmasının iptali sonucu bir çok ülkede nükleer silah konuşlandırılmasının önünün açıldığı ve nükleer silahlar açısından daha tehlikeli bir döneme girildiği de belirtilen açıklama şu çağrıyla sona eriyor: “Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu olarak nükleer silahların tüm dünyadan kaldırılmasını, nükleer silah üretilmemesini istiyoruz. Bu bağlamda İncirlik’teki ABD Üssünün kapatılmasını, bu üsteki nükleer silahların yok edilmesini talep ediyoruz.”

Açıklamanın tamamı için tıklayınız.