Galatasaray Üniversitesi’nde Medyanın Sorunları Konuşuldu

30 Nisan 2019
Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu Siyasi Bilimler Kulübü tarafından düzenlenen "Tekelleşen Medyaya Karşı Bağımsız Medya" başlıklı panelde Türkiye'de medyanın sorunları konuşuldu.

Aydın Doğan Konferans Salonu’nda dün gerçekleşen panele Twitter’da her sabah yaptığı yayınlar çok sayıda kişi tarafından izlenen eski HaberTürk Ankara Temsilcisi Ünsal Ünlü, Diken haber portalı Genel Yayın Yönetmeni Erdal Güven, ArtıTV’den Mehveş Evin, Medyascope TV’den İrfan Bozan panelist olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Doç. Dr. Ceren Sözeri yaptı.

Ceren Sözeri açılış konuşmasında “Türkiye’de ‘ana akım medya’ kalmadı” dedi ve 7 Haziran 2015 seçimlerinin bugün ortaya çıkan durum açısından bir “kırılma noktası” oluşturduğunu belirtti.

Sözeri’nin tespitine katıldığını belirten Ünsal Ünlü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “yetkisi dahilinde olmadığı halde” 7 Haziran seçimlerini yenilediğini ve içerisine girilen süreçte medyanın bugünkü durumunun “AKP’nin başarısı” olduğunu savundu. Medyanın öteden beri iktidarlar karşısında “bağımsız” bir duruş sergileyemediğini vurgulayan Ünlü, “AKP’nin farkı, kendi medyasını yaratmış olmasıdır” dedi. “Ana akım medya öldü” diyen Ünlü, “Ama ceset hala ortada” görüşünü savundu. Ünsal Ünlü, çabalarının “Başka bir gazetecilik mümkün” iddiasına hayatiyet kazandırmak olduğunu dile getirerek, farklılıkları olduğunu ama sonuçta aralarında bir “görgü birlikteliği” olduğunu kaydetti.

Medya Etiğinin Önemi…

Sunumunda “Medyada tekelleşme 2015’ten çok önce başladı” diyen Mehveş Evin, “Biz de buna karşı sağlam duramadık” diyerek özeleştiri yapmaları gerektiğini belirtti. Soruşturulan, cezaevinde olan, ağır hapis cezalarına çarptırılan çok sayıda gazeteci olduğunu hatırlatan Evin, Ahmet Altan’ın durumunu örnek vererek, “Görüşlerine katılırsınız, katılmazsınız; ama onun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış olmasını medya etiğiyle bağdaştıramazsınız” dedi. “Alternatif medya” nitelemesini doğru bulmadığını belirten Evin, “Biz olması gerekeni yapıyoruz” diyerek “bağımsız medya” kavramının da açıklığa kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

“Ana akım medyada herşeyi tu kaka etmek doğru değil” diyen Erdal Güven, eleştirilerin hedefindeki ana akım medyada hala “iyi” gazeteciler olduğunu, buna karşılık “alternatif” denilen medyada çalışıyor olmanın tek başına “iyi gazeteci” olmak anlamına gelmediğini vurguladı. Güven, “Medyanın en birinci sorunu baskılar, ekonomik sorunlardan önce niteliksizliktir” dedi. Diken’in hangi koşullarda yayına başlayarak bugünlere geldiğini anlatan Güven, “Biz her türlü desteğe açığız. Bir tek şartımız var ve o da yayın politikamıza, habercilik anlayışımıza hiçbir şekilde müdahale kabul etmeyiz. Koşullarını siz belirledikten sonra destek almakta bir sorun görmüyorum” dedi. Kendilerine “muhalif medya” denilmesini kabul etmediklerini söyleyen Güven, “Biz sadece olması gerekeni yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘Dijital Medya Daha Demokratik’

Medyascope TV’den İrfan Bozan da konuşmasında “Ana akım medya çökünce dijital medya daha görünür hale geldi. Dijital medya daha demokratik, çünkü soru sorabiliyorsunuz ve cevabını da alıyorsunuz. Ayrıca dijital medyada haberinizi ölçme imkanı var” dedi. Bozan, yabancı medya organlarının Türkiye’deki faaliyetlerini artırmasının da burada bir “boşluk” görmelerinden ileri geldiğini savundu.

Galatasaray Üniversitesi’ndeki Aydın Doğan Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele öğrencilerin yanı sıra medyadan çok sayıda isim de katıldı.