FoodBack: İyi Gıda ve Tarım İçin İyi Fikirler

Etki odaklı çalışan liderleri bir araya getiren, toplumsal fayda odaklı projelerin üretildiği  global bir ağ olan ImpactHub’un altında Foodback gıda platformu kuruldu. Topluluk lideri Tuğçe Ergun ile Foodback hakkında konuştuk.

ImpactHub’ın altında bir gıda platformu oluşturma ihtiyacı nereden doğdu?

Impact Hub birçok alanda sosyal etki yaratmak isteyen kişiler için platform oluşturan bir yapı. Tarım ve gıda alanı da sosyal girişimciler için oldukça verimli. Yeniliğe açık ve inovasyon gerektiren gıda endüstrisinde fark yaratmak isteyen kişiler için gıda platformu Foodback kuruldu.

Foodback’in temel amacı ne peki?

İyi gıda bir ülkenin kaderini değiştirebilir. İyi gıdaya ulaşmamız için akıllı tarım teknolojilerine, sürdürülebilir ulaşım ve dağıtım ağlarına, doğaya zarar vermeyen ambalaj teknolojilerine ve milyarlarca aç insanın yaşadığı bu dünyada gıda atığını önleyecek iş fikirlerine ihtiyacımız var.

Foodback’in amacı, sosyal etki yaratmak isteyen girişimcilere inovasyon odaklı bir platform oluşturmak, sektörün öne gelenleri ile network yapabilecekleri, iş fikirleri paylaşabilecekleri etkinlikler düzenlemek ve gıda ve tarım alanında girişimciliği desteklemek.

Fikir nasıl gelişti?

2017 yılının sonunda Impact Hub’ın içerisinde çalışan bir gıda girişimcisiydim. Daha iyi gıda, daha temiz tarım konularında araştırmalar yaptığımda Hub ekibi ile paylaşıyordum ve birlikte fikirler geliştiriyorduk. Impact Hub’ın sosyal girişimcilik konusunda uzmanlığı ile benim iyi ve temiz gıdaya olan tutkumu birleştirdik ve Foodback doğdu.

Yürütmekte olduğunuz projelerden bahsedelim öyleyse biraz…

Avrupa’da fikir aşamasındaki girişimcilerin geliştirecekleri ürün hakkında pazar araştırması yapabilmesi için kurulan Seedbed programını Nisan ayı boyunca Türkiye’deki girişimcilere de açtık.  Bununda dışında RIS Fellowship isimli Avrupa’da staj hakkı tanıyan programı Türkiye’de öğrencilerin katılımı için açtık, önümüzdeki aylarda öğrencileri bir sınavdan geçirip, 3 kişiye Avrupa’da paralı staj hakkı tanıyacağız.

Eylül ayında gerçekleştireceğimiz girişimcilik ödüllerinde, birinci gelene 10.000 Euro, ikinciye 5.000 Euro vereceğiz, Avrupa’da gerçekleşecek başka yarışmalara da katılmaları için destek olacağız.

Her ay bir kere Impact Hub Istanbul’da network etkinliklerimizde sektör liderlerini katılımcılarla buluşturacağız. Kurumsal firmalara girişimcilerle buluşma fırsatı tanıyoruz ve bu konuda isteğe bağlı projeler geliştiriyoruz.

İşbirliklerini kimlerle ve nasıl geliştiriyorsunuz?

2018 yılında EIT (European Innivation & Technology) Food’dan fon desteği aldık, bu sayede Foodback ağındaki girişimcilere ve öğrencilere yepyeni fırsatlar sunabiliyoruz.

Bunun dışında Türkiye’de birçok gıda firması ile işbirliği içindeyiz, sürdürülebilir çözümler yaratabilmeleri için hızlandırma programları tasarlıyoruz ve fikir paylaşıyoruz.

Temas etmek istediğiniz kişilere bir çağrınız var mı?

Daha iyi gıda ve tarım için iş fikirleri olan kişileri Foodback ağına davet ediyoruz, bu iş fikirlerinin gerçekleşmesi için hep beraber emek vereceğiz.