YSK’nın KHK Kararına Tepkiler Sürüyor

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen belediye başkanları yerine, seçimde ikinci olan adaylara mazbata verme kararına tepkiler sürüyor.

Mazlumder’den yapılan açıklamada, YSK kararının seçme, seçilme hakkı ve hukuk güvenliğini ihlal anlamına geldiği belirtilerek, “Bu kararı seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıran, seçmenin iradesine saygı göstermeyen bir karar olarak gördüğümüzü ve karardan derhal dönülmesi gerektiğini ifade ederiz.” Denildi. Hak İnisiyatifi’nden de yapılan açıklamada karar ‘darbe’ alarak nitelendirerek, “YSK’nın, adaylığını onayladığı KHK mağduru adaylara seçildikten sonra mazbatalarını vermeyip bunların yerine mazbatayı seçimdeki ikinci adaya vermesi seçmen iradesine de açık bir darbedir!” ifadelerine yer verildi.

Hukukçulardan Anayasa İhlali Vurgusu

YSK’nın kararı hukukçular tarafından da tepkiyle karşılandı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can, twitterden yaptığı açıklamada kararı; “Anayasa Md. 15’e göre olağanüstü hallerde alınacak tedbirler “durumun” yani OHAL’in gerektirdiği ölçüde alınır. OHAL kalktı ise “durumun gerektirdiği” bir tedbir değerlendirmesi hukuken imkansızdır. Mazbatanın OHAL KHK’sı nedeniyle verilmemesi Anayasa ile bağdaşmaz bir karardır.” şeklinde değerlendirdi. Can, Medyascope Tv’ye yaptığı açıklamada da, “Bu açık hukuksuzluktur, açık olarak anayasaya aykırılıktır, açık olarak keyfiliktir. Mutlak keyfiyet yasağını ihlal eden bir Yüksek Seçim Kurulu kararı var karşımızda. Kararın mantıksal bir deli olmalıdır.” Dedi.

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adem Sözüer de kararı, “YSK; adaylığını kabul ettiği “KHKlı”kişiye,seçimi kazanınca kanunda olmayan seçilme yasağı koyamaz. Anayasa der ki: Vatandaş, anunda gösterilen şartlara uygun olarak seçme, seçilme hakkına sahiptir. YSK; Anayasal hakkı ihlal etti içtihadı ile çelişti güvenirliliğini zedeledi… Vahim.” tweetiyle değerlendirdi.