“Kişisel Bilgilerimiz Petrol Kadar Değerli”

Işık Mater, Türkiye’de internet kesintileri, sansür raporlamalarını ele alan “internet özgürlüğü TurkeyBlocks” projesinin araştırma direktörü. Mater, aynı zamanda LGBTI bireylerin dijital özgürlükleri, kadınlara teknoloji sektöründe eşitlik sağlanması, dijital haklar ve güvenlik gibi konularda faaliyet gösteren bir dijital haklar aktivisti. Mater, kişisel bilgilerimizin internet ortamında birçok amaçla kullanılmasından çocukların internet deneyimlerine kadar dijital güvenliğimiz ve haklarımız hakkında bilgiler verdi.

Digital Haklar Aktivisti Işık Mater, kişisel bilgilerin ‘petrol kadar önemli’ olduğunu belirtiyor. İnternet kesintilerinin insan hakları, ifade özgürlüğü, açısından pek önemsenmediğini belirten Mater, “Ancak ekonomik argüman işin içine girince işler değişiyor. Türkiye’de internet kesintilerinin ekonomiye zararı bir günde 134 milyon dolar. Bunu dile getirdiğimizde dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalar sonucu son dönemlerde başta sosyal medyaya erişim olmak üzere internetin kesilmesi gibi sorunlar çözülmüş görünmekte. Fakat ülkemizde 2017 Nisan ayından beri Wikipedia’ya erişimin engellenmesi hala devam etmektedir. Bu vatandaşların bilgiye erişim özgürlüğünü kısıtlamaktadır. Bu ifade özgürlüğü açısından korkunç bir durumdur”. diye anlatıyor.

Dijital güvenliğin önemine dikkat çeken Mater, Facebook, Twitter, Instagram başta olmak üzere interneti kullanırken kişisel verilerimiz konusunda dikkatli olmamız gerektiğini belirterek, “Dijital ortamda kişisel bilgilerimiz petrol kadar değerli. Bu verilerin devletler, şirketler ve benzeri kurumlar için ekonomik, siyasi getirileri vardır. Dijital ortamda kişisel verilerimiz çoğu zaman reklam amaçlı şirketlere, firmalara satılabiliyor. Ya da bu veriler bize karşı siyasi amaçlı da kullanılabilir. Bundan dolayı “beni kim takip eder” demeyin herkes kişisel verilerinin korunması konusunda bilinçlenmeli dijital haklarını bilmelidir. Bu noktada dijital güvenlik ve dijital haklarımız konusunda eğitimler olması son derecede önemlidir ” Dedi.

Ebeveynlere ‘Tablet’ Uyarısı…

Çocukların internete kolayca ve sınırsız erişiminin kişisel gelişimlerine olan etkisi üzerine uyarılarda bulunan Mater “İki yaşına kadar asla çocukların internete erişimi olmamalı bu çocukların gelişimi açısından oldukça önemli. 4 yaşından sonra da çocuğun internet kullanımı ebeveyn kontrolünde olmalı. Anne babalar çocuklar dursun diye bütün gün eline tablet, telefon veriyor. Çocuk hipnotize olmuş şekilde internete bağımlı oluyor. Unutmamalıyız ki çocuklar için üretilen içeriklerde bile onların gelişimi açısından riskler var. Bu açıdan çocuklarımız ne teknolojiden habersiz ne de teknolojiyi kontrolsüz tüketen bağımlılar olmalı. Çocukların internete erişimleri ebeveyn kontrolünde, kişisel gelişimleri zarar görmeyecek biçimde sağlanmalıdır”. diyerek  bu noktada ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirtiyor.

TurkeyBlocks Projesi Hakkında

2016 yılında başlatılan TurkeyBlocks projesininin mimarı Alp Toker. Proje genel olarak, Türkiye’de vatandaşların internete erişim özgürlüğünü temel alıyor, Özellikle politik olaylar, toplumsal gelişmeler sonrası internetin yavaşlatılması, sosyal medyanın kapatılması durumlarında Turkeyblocks, sansür takibi yaparak vatandaşların internete erişim hakkı ihlallerini tespit ediyor. Netblocks  projesini de yürütmekte olan ekip,  Afrika, Latin Amerika, Rusya, Venezüella ve birçok ülkede seçim süresince internet kesilmesi, muhaliflerin konuşmalarının sansürlenmesi gibi konular üzerine sansür takipleri yapıyor.