“28 Şubat Uygulamaları Terk Edilsin”

Hak İnisiyatifi, 28 Şubat'ın yıldönümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Üzerinden 20 yıldan fazla süre geçmiş 28 Şubat Darbesi için adalet talep ederken, OHAL mirası keyfiliklerin de tamamen sonlandırılmasını ve mağduriyetlere son verilmesini, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı bir yönetim benimsenmesini talep ediyoruz" çağrısında bulundu.

28 Şubat’la ilgili geçtiğimiz yıl yapılan açıklamanın hatırladıldığı basın açıklamasında, OHAL uygulamasının sona ermesine rağmen, hukuksuzluk ve keyfi uygulamaların bitmediği vurgulandı.  28 Şubat darbesinin icra ettiği gibi toplumu sindirmeyi hedef alan tutumların başka kılıf ve saiklerle yaşandığı vurgulanan açıklamada, “Seçilmiş milletvekilleri de dahil olmak üzere bazı siyasi kişiler çoğu rutin faaliyetlerinden oluşan konuşmalar sebebiyle keyfi ve orantısız yargılamalara maruz kalmaktadır. Tutukluluk istisnai bir tedbir iken rutin olarak işletilmekte ve basit gerekçelerle cezalar verilmektedir. Binlerce insan keyfi şekilde ve özensiz yargılamalara tabi tutulmakta, masumiyet karinesi ilkesi çiğnenmekte, davalar bir türlü sonuçlandırılmamaktadır. Hükumete karşı eleştirel tutumu ile öne çıkan sivil toplum bileşenleri ve medya çalışanlarına yönelik karalamaların önü alınmamakta ve polisiye operasyonlara maruz kalabilmektedirler. Birçok insan barış talebini dillendirdikleri için ‘terör örgütü propagandası’ gibi keyfi ve haksız suçlamalarla hapis cezalarına çarptırılmakta ve ifade hürriyeti ağır bir şekilde ihlal edilmektedir. Cezaevlerinde 700’e yakın bebek annesiyle beraber tutulmakta ve bu konuda var olan yasal düzenlemeler dahi anne ve bebekler lehine işletilmemektedir. İçişleri Bakanı gözaltında zorla kadınların başörtüsünü çıkarttırmayı meşrulaştırabilmektedir.” denildi.

Bu manzaraların 28 Şubat’ın karanlık günlerini hatırlattığı belirtilen açıklamada, “Bu sebeple Hak İnisiyatifi olarak, üzerinden 20 yıldan fazla süre geçmiş 28 Şubat Darbesi için adalet talep ederken, OHAL mirası keyfiliklerin de tamamen sonlandırılmasını ve mağduriyetlere son verilmesini, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı bir yönetim benimsenmesini talep ediyor, bu konuda hükumeti topluma karşı sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz!” ifadelerine yer verildi.

 

 

 

Etiketler