“Her Şey Dahil, İsraf Hariç”

Dünya üzerinde her 7 kişiden biri açlıkla savaşırken, israf sorunu gün geçtikçe artmakta. 2018 yılıda Aral Proje tarafından gıda israfını önleme ve bilinçlendirme platformu projesi hayata geçirildi. Projenin koordinatörü Ali Akgün ile güncel süreci konuştuk.

Projenin üç aşamalı bir farkındalık çalışması olduğunu belirten Akgün, ilk aşama olarak “israf.net” sitesinin hayata geçirildiğini, site üzerinden projenin tanıtıldığını, israfla ilgili güncel bilgilerin halka aktarıldığını söyledi. Bu bilgilerden biri; Türkiye’de 6 milyon ton ekmeğin çöpe gitmesiyle ilgili veri… Sonrasında projenin kendini sürdürmesi için bir uygulama geliştirdiklerini aktaran Akgün, Turuncu Bayrak modelinden bahsetti.

Turuncu Bayrak’ın turizm işletmelerinde gıda israfını minimuma çekmek için geliştirilen bir uygulama olduğunu belirten Akgün, otellerde her şey dahil yemeklerin 3’te 2’sinin atılması gerçeğini kabul edip, soruna aktif çözümler üretmek için Turuncu Bayrak modelini geliştirdiklerini söyledi. İşletmelerinde gıda israfını önlemek isteyen oteller için 40 sayfalık bir mevzuat oluşturduklarını ve  6 ay önce de eğitimlere başladıklarını belirten Akgün, Belek’te ilk uygulamanın ardından olumlu geri dönüş aldıklarına ve gün geçtikçe Turuncu Bayrak uygulamasına olan talebin arttığına işaret etti. “Bu uygulama içinde yalnızca gıda israfını durdurmak için değil aynı zamanda duyarlı tatilci, gıda dostu yetiştirmek için de geliştirildi” diyen Akgün, Turuncu Bayrak sahibi her işletme için yedi tane fidan diktiklerini, doğadan alınanı doğaya geri vermek istediklerini belirtti. Amaçlarının Türkiye’de 5 yıl içerisinde gıda israfını yüzde yetmiş oranında düşürmek olduğunu belirten Akgün, otellerde düzenlenen farkındalık çalışmalarıyla tatilcilerin sofrada israftan kaçan, kanaatkar tutum sergileyen “gıda dostu” profiliyle tanıştıklarını de ekledi.

Turuncu Bayrak Doğru Yolda Gidiyor

Akgün, Turuncu Bayrak’ın T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Otelciler Federasyonu, Türkiye Pastacılar ve Lokantacılar Federasyonu, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Türkiye Turist Rehberleri Birliği ve Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından desteklendiğini ve bu desteğin onlara doğru yolda olduklarını gösterdiğini belirtti. Ona göre “Afiyet Olsun, İsraf Olmasın” ve “Her Şey Dahil, İsraf Hariç” sloganlarının oldukça güçlü bir etki yaratmış durumda.  Akgün, hem işletme, hem müşteri, hem personel yararına daha genel çerçevede ülkemizin kaynaklarını doğru değerlendirmek adına Turuncu Bayrak’ın doğru adres olduğuna dikkat çekti. Uygulamasının inandırıcı ve somut çıktıları olması için üzerinde çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Akgün, üçüncü aşama olan israf dedektifi uygulamasından bahsetti.

İsraf Dedektifi İş Başında

İsraf Dedektifi’nin özellikle çocuklar için geliştirildiğini ve logo olarak tilkiyi seçtiklerini belirten Akgün,  Bodrum, Afyon, Antalya, Alanya gibi bölgelerde çocuk kulüplerinde ve otellerde çocukların israf dedektifi stickerlarıyla kendi yediği içtiği şey üzerinde farkındalık kazandığını belirtti.

“İsraf Türkiye’de normalleşmiş durumda, israftan herkes şikayetçi ama çöpe atmaktan da çekinmiyoruz” diyen Akgün, Türkiye’nin israf sıralamasında 25 ülkede 20. sırada olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:  “Toplum olarak israfı önleme konusunda bilinç seviyemiz maalesef düşük. Biz farkındalık kampanyamızla bu seviyeyi yükseltmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz ülke çapında 100 bin gıda dostu yaratmak”