Yüz Kadın Örgütü GREVIO Adayı Olarak Feride Acar’ı İstiyor

Hükümetin GREVIO’nun yeni yönetim kuruluna Türkiye’yi temsilen Feride Acar’ın yerine Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Aşkın Asan’ı tek aday olarak önermesine 100 Kadın ve LGBTİ+ Örgütü üyeleri tepki gösterdi ve kendi adaylarının Feride Acar olduğuna dair bildiri yayınladı.

Avrupa Konseyi Taraflar Komitesinin 1-2 Nisan 2019 tarihlerinde yapılacak 6. toplantısında GREVIO’nun yeni üyeleri seçilecek.

Hükümet Aşkın Asan’ı adaylık için önerdi

Kısaca “İstanbul Sözleşmesi” olarak adlandırılan, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bağımsız uzmanlardan oluşan izleme ve denetleme mekanizmasına sahip. Bu denetleme mekanizması da GREVIO. 31 Mayıs 2019’da ilk on üyesinin görev süresi sona erecek olan GREVIO’nun yeni dönem üyelerinin seçimi için taraf devletler 1 Şubat 2019 tarihine kadar en çok 3’er aday göstermeye davet edilmişti.

Hükümet, GREVIO’nun yeni yönetim kuruluna Türkiye’yi temsilen Feride Acar’ın yerine Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Aşkın Asan’ı  önerdi.

Kadın ve LGBTİ+ Örgütlerinin Adayı Feride Acar

“Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, açıkladığı aday belirleme takviminde, belirlenen adaylarla ilgili kamuoyu görüşlerine başvuracağını belirtmişti. Buna rağmen gerek sözleşmenin oluşturulması gerek imzalanması gerekse de GREVIO’nun oluşturulması süreçlerinde aktif rol almış İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformuna üye kadın ve LGBTİ+ örgütleri, ön elemeden geçen adaylarla ilgili bilgilendirilmediği gibi hiçbir noktada görüşleri alınmadı” diyerek Hükümetin adayına tepki gösteren Kadın ve LGBTİ+ örgütleri, Türkiye’nin adayının Prof. Dr. Feride Acar olmasını istiyor.

Bu isteği dile geçirmek için bildiri yayımlayan İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu üyeleri: “Türkiye’nin imzasını taşıyan ve kadına karşı şiddet konusunda küresel mücadele için kritik önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin Avrupa’da ve tüm dünyada görünürlüğünün artırılması, etkili bir biçimde uygulanmasının sağlanması yönünde Türkiye’yi ve Sözleşmeyi etkili olarak temsil etmek açısından Prof. Dr. Feride Acar en doğru adaydır. Ayrıca İstanbul Sözleşmesi izleme mekanizması olan GREVIO’nun mevcut üyelerinin devamlılığı yeni bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nin taraf devletlerce etkin uygulanabilmesini de sağlayacaktır. İstanbul Sözleşmesi’nin denetim usulü hala oluşum aşamasında olup, sağlam bir zemine oturtulması açısından Feride Acar gibi baştan beri konunun içinde olan ve gerekli bilgi ve tecrübeye sahip, uzmanlığı uluslararası camia tarafından da kabul ve tescil edilmiş olan bir uzmanın bir süre daha bu işi yürütmesi oldukça önemlidir. Acar’ın ikinci kez kurula üye olması ve belki de tekrar başkan seçilmesi Avrupa ve dünya kadın hareketinden de geniş destek bulacaktır. GREVIO üyeliği için halen GREVIO başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Feride Acar’ın neden tekrar aday gösterilmediğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Feride Acar, kadının insan hakları alanındaki çalışmalarıyla öne çıkmış, dünyanın 13 saygın akademisyeni arasında yer almış ve dünyada bu alanda en etkili 100 kadının insan hakları savunucusu arasında gösterilmiş biri iken, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin neden kendisini GREVIO adayları arasında bile göstermediğini anlayamıyoruz” ifadelerini kullandılar.

İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu, 1 Şubat 2019  tarihine dek Feride Acar’ın Türkiye’nin adaylarından biri olarak Avrupa Konseyi’ne bildirilmesini talep etti.

İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformunda imzaları bulunan dernekler: