İrlanda Psikolojik ve Duygusal Tacizi Suç Kabul Ediyor

03 Ocak 2019
İrlanda Adalet ve Eşitlik Bakanı Charlie Flanagan 2018 tarihli Aile İçi Şiddet Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle ilgili açıklamasında, yakın ilişkide zorlayıcı kontrol kurma davranışının fiziksel şiddet içermese de bu davranışa maruz kalan açısından fiziksel taciz sayılacağını söyledi.

“Zorlayıcı kontrol” suçu “psikolojik ve duygusal tacizi içeren sindirici ya da küçük düşürücü davranış modeli” olarak tanımlanıyor.

“Yakın ilişkileri de kapsıyor”

Yakın ilişkilerde bu taciz biçimi kişilerin günlük hayatlarında şiddet korkusu, panik ve stres gibi önemli sorunlara sebep oluyor.

Aile içi şiddetten hayatta kalanlar sekiz iş günü süreli koruma tedbiri ve uzaklaştırma kararı için başvuru yapabilecek. Acil uzaklaştırma kararı başvuran kişinin ortak mülk üzerinde yasal hakkı olmadığı durumlarda da geçerli olacak.

Kanun birlikte yaşamayan ama yakın ilişkideki kişilere de güvenlik önlemleri sunacak.

Güvenin istismarı

Aile içi şiddetin hem hayatta kalanlara hem de tüm topluma zarar veren fiziksel, duygusal ve ekonomik sonuçlarına dikkat çeken Bakan Flanaganşöyle konuştu:

“Uzun zamandır aile içi şiddet öncelikli olarak fiziksel şiddet olarak görüldü. Yeni zorlayıcı kontrol suçu şiddet içermeyen kontrolün de mağdurlar için fiziksel şiddet kadar zararlı etkilere sahip olabileceğini tanıyor çünkü bu, yakın ilişkideki kendine mahsus güvenin istismar edilmesi.”

Fransa, İngiltere ve Galler de suç sayıyor

İrlanda, kadınların 35 yıllık mücadelesi sonucunda kürtajı 2018’de yasallaştırdı. Mayıs ayında halkın yüzde 66.4’ünü kürtaj yasağının yumuşatılmasına “Evet” oyu verdiği referandum ile kürtaj yasağını ihlal edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilmesine sebep olan yasa iptal edildi.

Fransa 2010 yılında duygusal ilişkilerde psikolojik şiddeti suç kapsamına almış, İngiltere ve Galler’de ise 2015 yılında partnerlerden birinin diğeri üzerinde kontrol kurma amaçlı davranışlarını suç sayan yasal bir düzenleme yapılmıştı. İskoçya 2018’de zorlayıcı ve kontrol edici davranışları içeren, “partner ya da eski partnere yönelik taciz davranışı”nı suç sayan Aile İçi Şiddet Yasa Tasarısı’nı kabul etti.

Kaynak: Bianet