Singapur’da Gey Bir Çift Evlat Edinme Davasında Tarihi Zafer Kazandı

24 Aralık 2018
İsmi birtakım yasal sebeplerden dolayı saklı tutulan 46 yaşındaki Singapurlu gey bir vatandaş yıllardır sürdürdüğü evlat edinme davasında, Singapur Yüksek Mahkemesi’nin daha önce bir bölge mahkemesi tarafından verilen kararı hükümsüz kılarak gey bir vatandaşın çocuk evlat edinebileceğine yönelik verdiği karar ile 17 Aralık’ta büyük bir zafer kazandı.

Partneri ile yıllardır beraber olan ve 2003’ten beri de beraber yaşayan davacı ve partneri, çocuk yetiştirmek istemişler, ancak Singapur’da cinsel yönelimlerinden dolayı evlat edinmelerinin mümkün olmadığını öğrenmelerinin ardından ABD’ye gidip taşıyıcı annelik yoluyla bebek sahibi olma kararı vermişlerdi. Davacı, kendi sperminin alınmasının ardından anonim bir bağışçı yardımıyla gerçekleştirilen bu yöntem sonucunda 2013 Kasım ayında ebeveyn olmuş ve doğumu gerçekleştiren anonim taşıyıcı anne çocuk üzerindeki tüm haklarından vazgeçtikten sonra ise biyolojik baba olarak çocuğunu vatandaşı olduğu ülkeye, yani Singapur’a getirmişti.

2013 yılında çocuk ilk kez Singapur’a giriş yaptığında, çocuğa 2015 yılının Nisan ayına kadar geçerli olacak uzun süreli ziyaret vizesi verilmişti. Bu süre içinde davacı çocuğu için vatandaşlık başvurusunda bulunmuş, fakat başvurusu reddedilmişti.

Davacı evlat edinme yoluyla çocuğunu daha kolay vatandaşlığa geçirebileceğini umarak 2014 yılının Aralık ayında başvuruda bulunmuştu; fakat davacının çocuğunu evlat edinmesi “evlilik eşitliğinin Singapur yasalarınca tanınmamasından” dolayı “kamu düzenine aykırı” olarak görülmüştü. 2017 yılının Aralık ayında bölge mahkemesi tarafından hem davacının “erkek partneri ile bir aile kurmaya çalışıyor” olarak görülmesi hem de bebeğe denizaşırı bir yerde taşıyıcı annelik yoluyla sahip olunması sebebiyle davacının talebi geri çevrilmişti.

Singapur’da her yıl düzenlenen Pink Dot etkinliklerinden bir görüntü / Fotoğraf: Roslan Rahman/AFP/Getty

Hindistan’da geçtiğimiz Eylül ayında resmi olarak artık hükümsüz sayılan İngiliz sömürge döneminden kalma Paragraf 377’nin bir benzeri Singapur’da da Paragraf 377A adı altında bulunuyor ve eşcinsel ilişkiyi yasadışı kabul ediyor.

Üç yargıcın yürüttüğü temyiz mahkemesinde, davaya özgü şartlar göz önünde bulundurularak çocuğun refahını statükodan daha üstün bir konuma yerleştirme yönünde karar verildi.

Yargıçlara göre daha düşük rütbeli mahkemenin verdiği karar yeteri kadar güçlü değildi, çünkü verilen kararın ardında çocuğun refahının geliştirilmesindeki yasal mecburiyetleri göz ardı eden bir düşünce bulunmaktaydı.

Gey Davacı Lehine Verilen Bu Karar Taşıyıcı Annelik Yöntemi ve Evlat Edinme Konusunda Köşe Taşı Niteliğinde Bir Karar

Singapur tarihinde bir ilk olan bu karar, mahkemenin bu derece etkili bir şekilde ilk kez eşcinsel bir ailenin varlığını tanıması anlamında oldukça önemli bir niteliğe sahip. Davacının avukatlarından biri olan Koh Tien Hua Channel NewsAsia’ya yaptığı açıklamada, davanın Singapur’daki taşıyıcı annelik ile ilgili sorunlara netlik kazandıracağına inandığını ifade etti, “Bu tarihi bir dava çünkü ilk kez taşıyıcı annelik ve gey bir çiftin evlat edinme talebi mahkemede incelendi.”

Fakat kararı alan yargıçlar bu kararlarının konu ile ilgili var olan politikalara yönelik bir müdahale anlamına gelmediği konusunda ısrarlarını dile getirdiler. Başyargıç Sunderesh Menon BBC’ye yaptığı açıklamada “Kararımız, davacının ve partnerinin başlattığı şeyin desteklenmesi olarak anlaşılmamalı,” dedi. Başyargıç ayrıca sözlerine kararı alırken “eşcinsel aile birimlerinin oluşturulmasına karşı kamu düzenini bozmamak için” üzerlerinde “önemli ölçüde bir endişe” duyduklarını ekledi.

Davacı, partneri ve 4 yaşındaki oğulları için verilen karar her şeye rağmen kutlanmayı hak ediyordu. Davacı South China Morning Post’a yaptığı açıklamada, “Ailemizi Singapur’da kurma kavgamız uzun ve zorlu bir yolculuktu. Umuyoruz ki bu evlat edinme oğlumuzun ailesiyle birlikte Singapur’da kalma şansını arttıracak. Büyükannesi, büyükbabası ve bizler gerçekten de Singapur’un ailemizin evi olmasını istiyoruz. Ailemiz bu tarihi kararı kutlayacak,” dedi.

Kaynak: Pinknews, Supremecourt