Diren Coşkun Tahliye Edildi

17 aydır cezaevinde bulunan trans aktivist Diren Coşkun, 17 Aralık'ta tahliye edildi.

Diyarbakır’da yaşayan trans aktivist Diren Coşkun, 17 ay önce kesinleşmiş cezası olduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı. Diyarbakır’da kaldığı D Tipi Cezaevi’nde erkek koğuşuna koyulmak istenmesine karşı çıktığında tekli hücreye alınan Coşkun, ardından Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’ne gönderilmişti. Tekirdağ’da kaldığı süreçte haklarına erişemediği için 25 Ocak’ta ölüm orucuna başlayan Coşkun, taleplerinin bir kısmının karşılanması sonucunda 21 Şubat tarihinde ölüm orucunu sonlandırmıştı.

Pembe Hayat’ın sürecin takibi sonrası Diren’in taleplerinin karşılanması için hazırladığı videoya buradan ulaşabilirsiniz.

17 aydır cezaevinde bulunan Diren, 17 Aralık’ta tahliye edildi. Tahliye kararını sosyal medya hesaplarından duyuran Keskesor LGBTİ+ Oluşumu, paylaştığı Diren’in fotoğrafına “Diğer tüm trans tutsaklar özgürleşene dek mücadeleye devam.” notunu ekledi.

Konuyla ilgili konuşan Keskesor LGBTİ+ Oluşumu aktivisti şunları belirtti:
“Diren Coşkun, tutuklu bulunduğu Tekirdağ 2 No’lu Cezaevi’nde cinsiyet geçişi ile ilgili ameliyat, epilasyon ve diğer tıbbi, psikolojik, psikiyatrik ve sosyal desteğin sağlanması ve kendisine uygulanan kötü muamelenin son bulması amacıyla 25 Ocak’ta ölüm orucu eylemine başlamıştı. Arkadaşımız Trans kadın Diren Coşkun, cezaevi yönetimi ile başlayan görüşmeler sonucunda 21 Şubat’ta ölüm orucuna ara vermişti.

Diren Çoşkun, 28 Şubat’ta cezaevi yönetiminin tedavi hakkını kullanabilmesi için adım atması üzerine eylemini sonlandırmıştı. Ve bugün 17 Aralık 2018’de tekrar aramızda. Diren Coşkun şahsında tüm trans arkadaşlarımız özgürleşene dek mücadeleye devam edeceğiz.”

Pembe Hayat