Nobel Barış Ödülü sahipleri: Tecavüz Savaş Silahı Olarak Kullanılmasın

11 Aralık 2018
Cinsel şiddetle mücadele etmeleri nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen, Ezidi aktivist Nadia Murad ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Deni Muhwega 10 Aralık'ta ödüllerini Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen törenle aldı.

2018 Nobel Barış Ödülü alan Kongolu jinekolog doktor Denis Mukwege ve IŞİD tarafından kaçırılıp, fuhşa zorlandıktan sonra kurtulan Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad, cinsel şiddete maruz kalanların hak ettiği adalete ulaştırılması ve tecavüzün bir savaş silahı olarak kullanılmasına son verilmesi çağrısında bulundu.

Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen 2018 Nobel Barış Ödülü töreninde konuşan Mukwege, “Eğer sürdürülmesi gereken bir savaş varsa, bu, toplumu yok eden ‘kayıtsızlığa’ karşı savaştır” diyerek suçun sadece faillere değil bu duruma karşı kayıtsız kalanlara da ait olduğunu vurguladı.

‘Mucize Doktor’ olarak bilinen ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tecavüze uğrayan kadınların tedavi edildiği Panzi Hastanesi’nin kurucusu olan Mukwege, “Ülkemde küçük çaplı seçim hazırlıkları varken askeri hazırlıkların daha geniş çaplı yürütülüyor. Bu seçimlerin; özgür, adil, şeffaf ve barışçıl bir zeminde yapılmamasından dolayı çok endişeliyim” şeklinde konuştu. Mukwege ayrıca, ülkenin petrol gibi doğal kaynak ticaretinin şiddeti körüklediğini belirtti ve “Güzel arabalara, mücevherlere ve teknolojik aletlere bayılıyoruz. Benim de bir akıllı telefonum var. Bu maddeler ülkemizde bulunan mineralleri içeriyor. Bu mineraller ise genellikle insanlık dışı koşullarda cinsel şiddet kurbanı olan küçük çocuklar tarafından çıkarılıyor” dedi.

‘KİMSE BU KADINLAR BİLMİYOR’

25 yaşındaki Murad ise konuşması sırasında cinsel şiddet mağdurları için “Bütün mağdurlar güvenli bir yerde olmayı hak ediyor” ifadelerini kullandı.   “21. yüzyıldayız, yaklaşık 6 bin 500 kadın kaçırılıp tecavüze uğradı. 3 bininin nerede olduğu hâlâ bilinmiyor” diyen Murad, “Kimse petrol veya silah anlaşması yapmak için uğraştığı kadar bu kadınları kurtarmak için uğraşmıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Duvar