Şanlıurfa Engelliler İçin Hapishane Gibi

Şanlıurfa’da üst geçitlerde rampa ve asansör bulunmaması yaşlı, hasta ve fiziksel kısıtlılığa sahip bireyleri engellere hapsediyor. Şehirde engellilere uygun olarak inşa edilen tek üst geçit ise çalışmıyor.

Türkiye’de ve Dünya’da fiziksel kısıtlılık yaşayan vatandaşları içine alan şehir planlamaları zorunlu olarak ön plana çıkarken Şanlıurfa başta olmak üzere maalesef çoğu şehir bu konuda hala oldukça geride kalmış durumda. Şehirde yapılan kaldırımlar, üst geçitler, iş ve apartman dairelerinin girişleri, sinema, tiyatro, kurs ve sergi merkezleri gibi alanlar toplumdaki engelli bireyler için en basit tabiriyle zorluk yaratıyor. Söz konusu hizmetlere erişmekte kısıtlılık yaşayan bireyler, kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilme yetisine sahipken engeller karşısında çaresiz bırakılıyor. 

Fakat ne yazık ki bu bireyleri yok sayan yanlış şehir planlanmaları onları belli alanlara hapsediyor. Yanlış düşünceler bu kişilerin engeller içine hapsedilerek yaşam alanlarını daraltıp eğitim alamamasına, alışveriş yapamamasına, otobüse binememesine kısacası sosyal yaşamdan kopmasına neden oluyor. Oysa ki bunlar her bireyin en doğal haklarıdır. Bu yönde duyarlılık ve empati geliştirmemiz, onları sosyal yaşamdan koparan, yok sayan görmezden gelen, şehir planlamalarına karşı sesimizi yükselterek “engelli olan onlar değil engelleri koyan biziz!” diyebilmek toplumun her kesiminin eşit ve insanca yaşayabilmesi adına oldukça önem taşıyor.