Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu İle Gerçeklik Küpü

Sivil Sayfalar'ın, hayvan hakları ile ilgili bu haftaki konuğu, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu'ndan gazeteci ve yazar Zülâl Kalkandelen.

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu’nu, sokaklarda özellikle mezbahalarda yaşanan hayvan zulmü ile ilgili görüntüleri teşhir ettikleri ve insanları bu zulmü reddederek veganlığa çağırdıkları eylemlerden tanımıştık ilk olarak. Topluluğun manifestosuna da en sonda yer veriyoruz.

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, ne zaman, nasıl kuruldu?

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, Mayıs 2017’de kuruldu. Topluluk, hayvan özgürlüğünü savunan veganlardan oluşuyor. Biz üç etik vegan olarak vegan aktivizmini canlandırmak istiyorduk. Çünkü herhangi bir hak mücadelesinin topluma duyurulması için sokak eylemlerinin artırılması gerek. Türkiye’de tümüyle vegan ürünler satan ilk dükkan, yani Vegan Dükkan’ın sahibi Tarkan Aparı, aktivist Canan Aparı ve ben bu amaçla bir araya geldik. Önce sadece üçümüz vardık. Daha sonra aramıza katılanlar oldu. İlk baştaki amaçlarımızdan biri de, gençleri aktivizme teşvik etmekti. Türkiye’de özellikle son yıllarda giderek artan baskı nedeniyle sindirilmiş bir toplum var ve bu gençlere büük ölçüde yansımış durumda. Hayvan özgürlüğü, insan gibi duyarlı ve bilinçli olan canlılara uygulanan meta statüsünü reddeder, onların yaşam hakkını savunur ve bu nedenle de bir toplumsal adalet mücadelesidir. Sesimizin daha yüksek çıkması için veganların da bu haklı mücadelede daha aktif olarak yer alması gerekiyor. Çünkü veganlığın bitkisel temelli beslenmeye indirgenmesi doğru değildir; hayvan hakları aktivizmi ile mutlaka aynı noktada buluşması sağlanmalı. Yola çıkarken amacımız buydu.

Başlangıçta o dönemde yaz yaklaştığı için yeniden fayton zulmünü gündeme getirmeyi planladık. Kadıköy’de, daha sonra Bostancı’da Adalar’a giden vapurların kalktığı iskelelerde imza kampanyası başlattık. Bu eylemleri duyurup, atlı fayton işkencesine karşı olan herkesin katılımına açıktır dedik. Topladığımız imzaları UKOME’ye teslim ettik ve atlı faytonların kaldırılması için çağrı yaptık.

Daha sonra evimizden topladığımız ikinci el eşyaların satışını yaparak elde ettiğimiz gelirle İzmir’de kurulan Türkiye’nin ilk Çiftlik Hayvanları Barınağı’na birçok kez yardım gönderdik. Bu kermesleri sık tekrarlayarak hayvan kurtarılmasına destek olduk. Grup olarak o barınağa hayvan da gönderdik

Gerçeklik Küpü (Cube of Truth) eylemlerinden biraz bahsedebilir misin?

Tüm dünyada yapılan Gerçeklik Küpü (Cube of Truth) eylemlerini Türkiye’de ilk kez geçen yıl 2 Ekim Dünya Çiftlik Hayvanları Günü için İstanbul’da gerçekleştirdik. Bu eylemlerde amacımız, toplumdan sürekli saklanan mezbaha vahşetini ortaya çıkarmak. Medya bu gerçekleri duyurmadığı için biz kendi medyamızı oluşturmak zorundayız. Bu nedenle elimizde bilgisayarları tutarak bir meydanda bir saat soyunca ayakta durup halka mezbaha videoları izletiyoruz. Bunun için hepsi Türkiye’deki mezbahalarda ve hayvancılık tesislerinde çekilen görüntülerden oluşan bir video hazırladık. Bunları izletirken tamamen sessiz bir eylem yapıyoruz. Yüzümüzde maskeler var ama onun nedeni videolara dikkat çekmek. Aynı anda konuyla ilgili bildirilerimizi dağıtıyoruz ve soru soranlara bir arkadaşımız yanıt veriyor. En sonunda da basın açıklaması yaparak herkesi vegan yaşama davet ediyoruz herkesi.

Bu eylemlerde nasıl tepkiler alıyorsunuz, aldınız?..

Bugüne kadar Kadıköy ve Beşiktaş’ta yaptığımız eylemler bizim hedeflerimiz açısından oldukça iyi geçti. Gerçeklerle ilk kez yüzleşenler arasında bir daha hayvansal ürün tüketmeyeceğini söyleyenler oluyor. Çoğu kişi, izlediği şiddet karşısında donup kalıyor. Bununla birlikte, bize sözlü saldırıda bulunanlar da oluyor. Geçen defa Beşiktaş’ta bir grup bize karşı sloganlar attı eylem sırasında ya da sabote etmek isteyenler oldu. Ama çok çarpıcı bir yüzleşme sağlıyor bu eylem. Bu görüntüleri, sokakta yayınlamakla kalmayıp sosyal medya hesaplarımızda da paylaşıp herkes tarafından bilinmesini sağlamaya çalışıyoruz.

Topluluğun “Cube of Truth” eylemleri dışındaki faaliyetleri hakkında da bilgi verebilir misin?

Bunlara ek olarak, yurtiçi ve yurtdışında faaliyetlerimiz oluyor. Dünya Vegan Günü’nde İstanbul’da, sonra Didim Vegan Festivali’nde stand açıp gelenlere veganlığı anlattık, vegan aktivizmi konusunda panel düzenledik, topluluğun yaptırdığı eşyaları satarak barınak için yardım topladık. Bu yıl Fransa’daki Uluslararası Hayvancılık Fuarı’na karşı aynı yerde Earth Resistance adlı aktivist grubun düzenlediği kampa katılıp canlı hayvan ticareti hakkında sunum yaptık.

Bir de hayvan özgürlüğünün mesajını sanatla anlatmayı amaçladığımız bir proje başlattık. Hayvan Özgürlüğü Sanat Etkinlikleri adıyla yapılan bu serinin ilkinde, Fotoğrafçılık Bölümü öğrencisi Ahmet Refik Bıçkıcı’nın balıklara odaklanan fotoğraf sergisinin açılmasını sağladık.

Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu ile iletişim kurmak isteyenler, sizinle nasıl irtibata geçebilir?

Grubun sosyal medya hesapları:

https://www.facebook.com/BHHToplulugu

https://www.instagram.com/bagimsizhayvan/

https://twitter.com/bhhtoplulugu

https://www.youtube.com/bagimsizhayvan

https://bagimsizhayvanhaklaritoplulugu.tumblr.com/

E-posta: bhhtoplulugu@gmail.com

Hayvanlar ve onların hakları için verdiğiniz tüm mücadele için teşekkürler.

BAĞIMSIZ HAYVAN HAKLARI TOPLULUĞU MANİFESTOSU

1- VEGAN, hayvanlara uygulanan zulmü reddederek, sadece bitki bazlı yiyeceklerle beslenen, hayvansal maddelerle üretilen ve hayvanlar üzerinde denenen hiçbir ürünü giymeyen, kullanmayan ve eğlence / ulaşım / ticari amaçlı faaliyetlerde hayvan kullanımına karşı olan kişidir.

2-Veganizm, duyarlı canlıların YAŞAMA VE ÖZGÜRLÜK HAKKINA sahip olduğu düşüncesinden hareketle, insanın hayvan üzerinde kurduğu HER TÜRLÜ TAHAKKÜMÜ REDDEDEN BİR TOPLUMSAL ADALET MÜCADELESİDİR.

Veganizm, yalnızca yaşadığımız dünyadaki zulmü azaltmak için atılmış gerekli ve önemli bir adım olmakla kalmayıp; aynı zamanda adalete bağlılığın ve DUYARLI CANLILARIN KÖLELİĞİNE KARŞI çıkmanın da en güçlü göstergesidir.

3- BAĞIMSIZ HAYVAN HAKLARI TOPLULUĞU, ilk iki maddede açıklanan görüşler doğrultusunda, hem vegan felsefesini tanıtıp yaymak hem de hayvan hakları alanında bağımsız aktivistlerin sesini duyurmak amacıyla kurulmuş, HER TÜRLÜ IRKÇI, SINIFSAL, CİNSİYETÇİ VE TÜRCÜ AYRIMI REDDEDEN, EŞİTLİKÇİ BİR OLUŞUMDUR.

4- Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu olarak, duyguları olan bütün canlıların (insan ve insan dışındaki türlerin) başkaları tarafından METALAŞTIRILMAMA HAKKI olduğunu kabul ediyoruz. Bu nedenle hayvanları insanların malı olarak gören tüm uygulamalara karşıyız.

5-Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu olarak, içinde yaşadığımız dünyada barış ve özgürlüğün sağlanması ve doğanın korunması için öncelikle insan ve insan olmayan hayvanların YAŞAM HAKKINA SAYGI DUYAN VEGANİZM MÜCADELESİNE destek verilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Burak Özgüner

Üyelik Tarihi: 08 Eylül 2017
51 içerik
Yazarın Tüm Yazılarını Gör