Faytonları Protesto Etmek İçin Büyükada’ya Burnu Kanayan At Heykeli Dikildi

İstanbul Büyükada’da faytonlarda kullanılan atların ölümüne dair farkındalık oluşturmak amacıyla Büyükada İskele Meydanı’na burnundan kan gelen at heykeli dikildi.

1 Eylül Cumartesi günü hayvan özgürlüğü savunucusu sanatçı/aktivist bir grup tarafından, dikilen heykele halk yoğun ilgi gösterdi.

Faytonlarda atların kullanılmasını eleştiren grup heykelin alt kısmına da bildiriler yerleştirdi.

Grup şu şekilde konuştu:

“Hayvan sömürüsü yanı başımızda devam ediyor. İstanbul Adalarda atlar çok kötü şartlarda faytonları, onca ağır yükü, saatlerce doğru düzgün dinlendirilmeden çekmek zorunda bırakılıyor. Köleliğin sonuçlarını acı çekerek canlarıyla ödüyorlar. Bir sanatçı grubu buna dur demek için kamusal alanda çoğunlukla iktidarın kullandığı bir disiplini kullanarak, kamusal alana heykel dikerek protesto ediyor. Fark yaratan sanat, uzlaşan değil, bize dünyayı göstermek yerine uzlaşmayan, onu değiştiren sanattır.”

Uzun yıllardır faytonlarda atların kullanılmasına karşı eylemlere sahne olan Büyükada’da 16 Eylül Pazar günü  sekiz oluşum tarafından ortak olarak düzenlenen “Kitlesel Büyükada Eylemi” de gerçekleştirilecek.

Kaynak: Yeşil Gazete