Trans Kadın Esra Ateş Öldürüldüğü Yerde Anıldı

28 Ağustos 2018
Hak savunucuları, öldürülen trans kadın Esra Ateş'i andı; cinayetin karakola bir dakika mesafede gerçekleştiğini hatırlattı, adalet istedi.

Hak savunucuları, trans kadın Esra Ateş’i öldürüldüğü yerde andı. Ateş 25 Ağustos’ta İstanbul Beyoğlu’nda yaşadığı apartmanın girişinde öldürülmüştü.

27 Ağustos akşamı Nakka LGBTİ+’nın çağrısıyla Ateş’in evinin önünde toplanan arkadaşları ve hak savunucuları, “Esra’nın katilini tanıyoruz” dedi; ““Esra’nın katilinin daha birkaç gün önce Bursa’da işkence edilerek öldürülen Begüm’ün katiliyle; Hande Kader’i yakarak katledenlerle; Eylül Cansın’ı intihara sürükleyenlerle; Muhammed Wisam Sankari’yi kafasını keserek öldürenlerle aynı olduğunu biliyoruz! Trans cinayetlerinin faillerinin erkek egemen, LGBTİ+fobik, militarist sistemden doğduğunu, beslendiğini, güçlendiğini biliyoruz; bu sisteme karşı mücadele ediyoruz.”

“Karakola 1 dakika mesafede öldürüldü”

KaosGL’nin haberine göre, Ateş’in evinin balkonuna gökkuşağı renklerindeki LGBTİ ve mavi-pembe-beyaz renklerdeki trans bayrakları asıldı.

Hak savunucuları Ateş’in “Beyoğlu’nun göbeğinde, karakola 1 dakika mesafede, başında polislerin beklediği bir sokakta yaşadığı evin önünde boğazı kesilerek” öldürüldüğünü vurgularken, basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Mesele yasaklamalar olunca tüm güçlerini seferber eden devlet yetkilileri seks işçisi bir trans kadın öldürülürken müdahale edemeyecek kadar aciz midir? Yoksa seks işçilerini korumak mı istememektedir? İstanbul’un göbeğinde işlenen bu cinayetin ve her gün, her gece sokaklarda güvencesiz şekilde çalışırken seks işçilerinin uğradığı saldırıların sorumlusu sadece failler midir? Onur Yürüyüşü’nü yasaklarken şu an içinde bulunduğumuz sokak dahil Taksim’in her yerine kolluk güçlerini yerleştiren devlet yetkilileri neden LGBTİ+’ları, kadınları, çocukları, seks işçilerini koruyamamaktadır?

“LGBTİ+ cinayetlerinin failleri yargılanırken tıpkı kadın cinayetlerinde yaptıkları gibi ‘haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indirimleriyle faillere güç vermekte, yeni cinayetlerin ve saldırıların önünü açmaktadır!

““Trans kadınlar kadındır! Öldürülen kadın Esra Ateş’in faili, Esra’nın trans kimliğini gerekçe göstererek onu öldürdüğünü ‘Kadın sandım erkek çıktı, öldürdüm’ gibi nefret dolu bir cümleyle itiraf etmiştir. Bu itiraf gösteriyor ki trans kadınlar sadece varoluşlarıyla nefretin, şiddetin ve cinayetin öznesi haline getiriliyor. Bu itiraf gösteriyor ki failler, trans kadınların cinsiyet kimliklerini, öldürmek ve şiddet uygulamak için gerekçe gösteriyor; cinsiyet kimliklerimizi iyi hal indirimi için kullanıyor. Bizler bir kez daha diyoruz: Trans kadınlar kadındır! Trans kadınlar, kadındır!

“Bizler burada olan ve olamayan LGBTİ+’lar ve LGBTİ+fobi karşıtları olarak Esra’yı kaybetmenin acısını ve öfkesini yaşıyoruz. Tüm transfobiklere, kadın düşmanlarına ve orospufobiklere karşı mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizi; Esra Ateş cinayetinin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Trans kadınız, orospuyuz, işçiyiz; alışın, buradayız, gitmiyoruz!”

Kaynak: Bianet