Gündem Her Zaman Çocuk Olmalı

Ölüm, şiddet, taciz, istismar, kaybolma... Çocuklarla ilgili haberlerde en sık kullanılan kelimeler bunlar. Peki, ne yapmalı da çocuklarla bu kelimelerle yan yana gelmemeli?

Bunun yanıtını KHK ile kapatılan Gündem Çocuk Derneği’nden Ezgi Koman veriyor. Koman gündemin her zaman çocuk olması gerektiğini söylüyor.

Hala Gazeteciyiz’den Çınar Livane Özer’e konuşan Ezgi Koman, eşitsizliğin ve ayrımcılığın olduğu her yerde çocuğa yönelik şiddet olduğunu söylerken hak temelli veri eksikliği nedeniyle de çocukların durumunu izleme konusunda yeterli bilgiye sahip olamadıklarını aktarıyor. Son günlerde çocuk istismarının arttığına dair söylemlere ilişkin de kouşan Koman, karşılaştırmalı veriye sahip olunmadığını söylüyor ve “Elinizde veri yoksa mevcut durumu anlayamaz ve buna ilişkin etkili politikaları hayata geçiremezsiniz.” diye konuşuyor.

Çocukların ancak başlarına kötü bir olay geldiğinde gündem olabildiğini vurgulayan Koman, çocukların görüşleriyle, potansiyelleriyle ya da gerçek ilgi ve ihtiyaçlarıyla gündemde yer bulamadığını söylüyor. Bu durumun toplumlar ve devlet nezdinde çocuğun eşit görülmemesinden kaynaklandığını söyleyen Koman bu algının değişmesi gerektiğini söylüyor.

Söyleşide  Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin tarafı olduğunu ve sözleşmeye göre çocuğa yönelik şiddetin önlenmesinin devletlerin yükümlülüğünde olduğunu hatırlatan Koman, devletlerin çocuklara kendileri şiddet uygulamayacak, üçüncü kişilerin şiddetinden koruyacak ve sağlıklı ve güvenli yaşaması için etkili, hak temelli politikalar geliştirecek yapılara olması gerektiğini vurguluyor.

Çocuklara yönelen şiddetin çözümü konusunda yeniden keşif yapılması gerekmediğini, çocuk hakları hareketinin, uzmanların  bu konuda çok fazla bilgi ve kaynak biriktirdiğini ve  politika önerdiğini hatırlatan Koman, “Öncelikle; şiddet gerçekleştikten sonra şiddeti cezalandıracak değil, şiddeti önleyecek bir yaklaşımı temel almak gerekir. Önleyici yaklaşım içerisinde de yapılabilecek çok fazla şey var. Erken uyarı sistemlerinden, çocuklar için hazırlanacak başvuru mekanizmalarına, cezasızlıkla mücadeleden çocuk dostu kentlerin oluşturulmasına kadar yapılabilecek çok fazla şey var…” diye konuşuyor.

Söyleşinin tamamını okumak için lütfen tıklayınız. 

Kaynak: STGM