Rotterdam Limanı’nda Petrol Sızıntısı: Yüzlerce Canlı Zarar Görüyor

Rotterdam Limanı’nda Norveç bandıralı bir tankerin limana çarpması sonucu yüzlerce kuş zarar gördü, Rotterdam’ın iki önemli su kanalına petrol bulaştı.

Yüzlerce kuğu, kaz, karabatak ve martı, bir tankerin limana çarpması  sonucu Rotterdam’da gerçekleşen petrol sızıntısından zarar gördü.

BBC’nin haberine göre, cumartesi günü, Bow Jubail adlı tankerin gövdesi yarılmış, bu yüzden 220 ton petrol limana dökülmeye başlayınca yetkililer sızıntıyı durdurma çalışmalarına başlamıştı.

Kurtarma görevlileri petrole maruz kalan kuşların çokluğuna dikkat çekiyor.

Gönüllüler, Avrupa’nın en büyük limanında zarar gören kuşları kurtarmak için bölgeye toplandı.

Pazar günü, petrole bulanmış yüzlerce kuş Rotterdam ve yakınlarındaki doğal yaşam barınaklarına alındı. Buna rağmen Pazartesi günü, zarar gören kuş sayısının fazlalığı sebebiyle, devlet su işleri yetkilileri Maasluis’te bir otoparkta yardım merkezi kurmak zorunda kaldı.

Kurtarma ekibi sözcüsü Elske ten Have “Kuğular büyük kuşlardır. Çok fazla alana ve insana ihtiyaçları var” diyor.

Haberlere göre 10 kilometrekarede en az 800 kuş zarar gördü. Çevreci aktivist Claude Velter “Petrol bulaşmamış bir kuğu görmedim” diyor ve durumu “gerçek bir felaket” olarak tanımlıyor.

Son yıllardaki en büyük sızıntı

Liman yetkilisi Rene de Vries son on yılda bu büyüklükte bir sızıntı hatırlamadığını söylüyor.

Sızıntıyı önlemek için limana engeller yerleştirildi ama pazar gününe kadar Rotterdam’ın iki önemli su kanalına petrol bulaşmasına engel olunamadı.

Tankerin sahibi Odfjell adlı Norveç şirketi petrol sızıntısı sebebiye çok üzgün olduğunu ve konuyla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Yetkililer temizlemenin haftalarca sürebileceğini ama bölgedeki sıcak havanın sorunun çözülmesine yardımcı olduğunu açıkladı.

Kaynak: Bianet