Af Örgütü: Taner Kılıç ve Tüm Hak Savunucuları İçin Mücadelemize Devam Edeceğiz

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Shetty, “Taner’in durumu bugün Türkiye’de yaşananların bir özetidir: İnsan hakları savunucuları ya hapiste ya da sürekli tutuklanma korkusu altında yaşıyor" dedi.

Af Örgütü Türkiye Başkanı Taner Kılıç’ın tutukluluğuna devam kararı verilmesi üzerine bir açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Taner’in dosyasında ByLock mesajlaşma uygulaması bulunduğuna dair hiçbir delil sunulamaması,, kendisine yönelik en temel iddiayı çürütüyor” dedi.

Kılıç’ın telefonunda ByLock olmadığına Siber Suçlarla Mücadele Büro Amirliği’nin hazırladığı rapor, dün görülen duruşmada mahkeme dosyasına eklenmişti.  Bu gelişmenin ardından Kılıç’ın avukatları tahliye ve beraat talep ederken, savcı tutukluluğun devamını talep etmiş, mahkeme de tutukluluk kararı vermişti.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Shetty, kararın ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bu ay Taner’in dosyasına sunulan ve uzun süredir beklenen polis raporu, Savcılığın güçsüz ve temelsiz iddialarının hiçbir meşruiyeti kalmadığını gösteriyor. Taner’in dosyasında ByLock mesajlaşma uygulaması bulunduğuna dair hiçbir delil sunulamaması, kendisine yönelik en temel iddiayı çürütüyor. Bu sabah mahkemeye sunulan ikinci polis raporuda Taner’in telefonunda hiçbir şekilde Bylock olmadığını teyit ediyor.

“Bu rapor bulguları Taner’in derhal ve koşulsuz olarak serbest kalmasını sağlamalıydı. Ailesi Taner’e kavuşmanın sevincini kutlayacağı yerde, onun bir yıldır kaldığı aşırı kalabalık hücreye geri dönüşünü izliyor.

“Taner’in durumu bugün Türkiye’de yaşananların bir özetidir: İnsan hakları savunucuları ya hapiste ya da sürekli tutuklanma korkusu altında yaşıyor. Ancak biz, Taner’in ve diğer tüm hak savunucularının haksız tutukluluklarına karşı mücadelemize yorulmaksızın devam edeceğiz.”

Kılıç’ın tek tutuklu sanık olduğu ve toplam 11 hak savunucusunun yargılandığı Büyükada davasıın bir sonraki duruşması 7 Kasım 2018’de görülecek.

Kaynak: Bianet