Reuters Raporuna Göre Türkiye’nin Yüzde 49’u Haberlere Güvenmiyor

18 Haziran 2018
Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü “2018 Dijital Haberler Raporu”nu paylaştı. Yapılan online ankete 37 ülkeden 74 bin haber tüketicisi katıldı.

Raporda öne çıkan konular şu şekilde:

1-) Raporda 37 ülke arasından Türkiye haberlere güvenmeme konusunda yüzde 49 ile ilk sırada bulunuyor.  Türkiye’yi yüzde 44  ile Yunanistan ve Malezya, yüzde 43 Meksika ve yüzde 42’lik oranla Macaristan takip ediyor. Yanıltıcı ve sahte haberlerin en az görüldüğü ülkeler ise Almanya, Danimarka, Hollanda, Belçika, İsviçre, Norveç ve İngiltere olarak görülüyor.

Türkiye internette siyasi görüşünü açıklamaktan çekiniyor

2-) Türkiye yüzde 65 ile sosyal medyada siyasi görüş açıklamaktan en çok endişe duyan ülke oldu. Bunun nedeni  kullanıcıların çalıştıkları kurumda işverenleriyle sorun yaşama ihtimali. Türkiye’yi yüzde 63 ile Vietnam, yüzde 57 ile Malezya ve yüzde 56 ile de Brezilya takip ediyor. Siyasi görüşünü açıklamakta en rahat hisseden ülkeler ise Danimarka, İsveç, ABD ve Norveç.

Basına yönelik baskıya rağmen alternatif dijital yayıncılık ayakta durmaya çalışıyor

3-) Raporda Türkiye’de basına yönelik baskılara rağmen geleneksel medyanın karşısında yükselen dijital yayıncılığa da yer veriliyor. Okuyucuya alternatif bakış açıları sunan ancak sürdürülebilir geliri olmayan ve tam zamanlı-deneyimli gazetecileri istihdam edebilecek güçleri olmayan markalar arasında OdaTV, T24, Diken, Duvar, Bianet, Medyascope TV, Ahval News, Journo ve ArtıTV gösteriliyor.

Haberde en çok FOX TV takip ediliyor

4-) Türkiye’de geleneksel medyada haber almak için en çok takip edilen yayın organları sırasıyla Fox TV, CNN Türk, NTV, Hürriyet, TRT ve Sözcü. Dijital mecrada ise sırasıyla CNN Türk, Hürriyet, Mynet, NTV ve Sözcü.

Haber takibi için sosyal medya kullanımında düşüş var

5-) Dünya çapında ise haber takibi için sosyal medya kullanımında düşüş belirlendi. Türkiye’de habere erişmek için sosyal medyayı kullananların sayısı 2016’da yüzde 73’ü bulurken 2018’de bu oran yüzde 7’lik değer kaybıyla yüzde 66’ya geriledi. Ülkemizde habere en çok yüzde 72’lik bir oranla akıllı telefonlarda erişim sağlanıyor. Kullanıcıların yüzde 30’u Whatsapp’ı daha güvenli bulurken, Twitter ve YouTube kullanım oranı da geçtiğimiz yıllara kıyasla artmış durumda.

6-) Birçok ülkede dijital abonelikte artış var. Okuyucular online haberlere erişmek içim para ödüyor. Bağışlar ise giderek yaygınlaşıyor.

Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: Yeşilgazete

Etiketler