Bozcaada Yarı Maratonu’nda Koşan TİDER Gönüllüleri 115 Aileye Umut Olacak

21 Mayıs 2018
8. New Balance Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu 2018’de TİDER için koşan 13 atlet ve onları destekleyen 25 gönüllünün açtığı “iyilik kampanyası” ile derneğe 30 bin 475 TL ek kaynak yaratılması hedefleniyor.

Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), amatör ve profesyonel koşucular ve onları destekleyen gönüllülerin katkıları ile Adım Adım platformu üzerinden gerçekleştirilen bağış kampanyası ile çok sayıda ailenin temel ihtiyaçlarını karşılıyor. 8. New Balance Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu 2018’de 13 sporcu, TİDER’e destek için koştu. TİDER’e gönül vermiş bu koşucuları ve 25 yüce TİDER gönüllüsünü destekleyen hayırseverler sayesinde, Bozcaada Yarı Maratonu Tider Etkisi Kampanyası ile derneğe 30 bin 475 TL ek kaynak yaratılması hedefleniyor.

Tek başına bağış toplamaktan 70 kat etkili

Bozcaada Yarı Maratonu’nda toplanan bağışlar ile 115 ailenin 1 yıllık temel ihtiyacının karşılanması sağlanırken, aynı zamanda 30 ton ürün israftan kurtarılmış ve 75 ton karbon salımı da engellenmiş olacak.

TİDER, kurduğu ‘TİDER Etkisi’ modeli sayesinde herhangi bir bireyin tek başına toplayacağı bağışla oluşturacağı etkinin tam 70 katı etki üretilebiliyor. Bu sayede bir aileye destek olmak için atılan her adımın etkisi TİDER ile 70 kat artarak devleşiyor. Toplanan her 265 TL bağış, bir ailenin bir yıl boyunca tüm temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlarken, her aile başına 256 kg ürünün israftan kurtarılmasını ve aileden çalışabilir durumdaki kişilere iş bulunmasını sağlıyor.

TİDER’den Bozcaada’da İsrafa Son Kampanyası 

TİDER, Bozcaada Yarı Maratonu’nda Arkas Turizm, Bozcaada Belediyesi, BOZTİD (Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği), Geyikli Belediyesi ve New Balance’ın da destekleri ile israfı önleme vizyonu çerçevesinde geniş kapsamlı İsrafa Son Kampanyasını da başarı ile yürüttü.

Yarım Kalan Su Şişeleri Evcil Hayvan Barınaklarına İletildi

Bozcaada Yarı Maratonu’nda Bozcaada Belediyesi iş birliği ile TİDER Gönüllüleri, koşu etkinliği sonrası performans alanındaki atık ürünleri toplayarak; bunları su, gıda, kâğıt ve plastik olarak ayrıştırdı. Ardındanbu atıklar Cumhuriyet Meydanı’na yerleştirilen 6 konteyner ve 10 varilde toplandı. Öte yandan koşu parkurdaki 5 su istasyonundan dolu ve boş olmak üzere toplanan tüm plastik su şişeleri de tek tek işlem gördü. Ayrıştırma çalışmaları sonucunda yarım kalmış su şişeleri Geyikli Belediyesi Evcil Hayvan Barınağı’na yönlendirilirken, el değmemiş su şişeleri ise Geyikli Belediyesi Gıda Bankası’na gönderildi. Toplanan ürünlerden organik atık olanları Bozcaada Belediyesi iş birliği ile temsili kompost işlemine yönlendirildi. Toplanan kâğıt ve plastikler de Bozcaada Belediyesi aracılığı ile geri dönüşüme sevk edildi.

Bozcaada Restoran’ları da TİDER’in kampanyasına Destek Oldu

Bozcaada’daki restoranlar da TİDER’in kampanyasına destek verdiler. TİDER ile anlaşan restoranlardan toplanan gıda atıkları Bozcaada Evcil Hayvan Barınağı’na gönderildi. TİDER, böylelikle israfı önlemevizyonunu oluşturan tüm zinciri Bozcaada Yarı Maratonu’nda gerçekleştirmiş oldu.

TİDER’in israfı önleme modelini Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz”

Kendisi de Bozcaada Yarı Maratonu’nda yer alan sporculardan birisi olan TİDER Kurucu Başkanı H. Serkan Süzer, “ TİDER’e destek olma vizyonu ile yanımızda olan tüm sporculara, kampanyamıza destek veren şirketlere, belediyelere ve restoranlara katkıları için yürekten teşekkür ediyorum. Bu heyecanımızda bizleri yalnız bırakmayan tüm gönüllülerimize ve destekçilerimize de minnettarız. Ayrıca bu mutluluğu bizimle paylaşmak, süreçte bize destek vermek için standımıza gelen, yanımızda olan STK dostlarımızada bizleri çok mutlu etti. Bozcaada’da STK Kardeşliğinin güzel bir örneğini sergiledik. Hep birlikte memleketin ihtiyaç duyduğu sosyal gelişmeyi sağlamak için elimizinden geleni yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

Süzer, israfın önlenmesi ile yoksullukla mücadelenin birbirine etki eden çalışmalar olduğunu vurgulayarak, “TİDERin israfı önlemeyi ve ailelerin kalkınmasını sağlayan çalışma modelini tüm Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz. Ancak bu şekilde Türkiye nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan, yoksulluk sınırındaki 13 milyon insanımıza elbirliği ile destek olabiliriz. Her yıl toplam değeri 1,5 milyar lirayı bulan 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Yaş meyve ve sebzedeki kayıp ise 16 milyar liraya ulaşmış durumda. İsrafın yüzde 39’u üreticiler, yüzde 5’i perakendeciler, yüzde 14’ü ise catering sektöründe gerçekleşiyor. Kullanılabilir durumda olduğu halde çöpe giden ürünleri israf olmaktan kurtarabilirsek ülkemizde yoksulluk sınırında yaşayan kimse kalmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bozcaada’da 1.989 kişi koştu

New Balance tarafından düzenlenen 8. Bozcaada Yarı Maratonu (21K) ve 10K Koşusu’nda bu yıl 1.989 kişi koştu. 10K ve 21K olmak üzere iki parkurun yer aldığı koşu parkurları Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayarak aynı noktada son buldu.

Kaynak: Ne fayda

Etiketler