LGBTİ İşçiler Neler Yaşıyor?

02 Mayıs 2018
Kaos GL raporlarına göre, özel sektörde çalışan LGBTİ'lerin sadece yüzde 17'si, kamuda çalışanların ise sadece yüzde 7'si cinsel kimliği konusunda açık olduğunu söylüyor.

1 Mayıs İçi Bayramı’nda LGBTİ’ler Antalya, Antep, Ankara, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin ve Zonguldak’ta gökkuşağı bayraklarıyla alandaydı.

Peki ya LGBTİ işçi ve emekçiler neler yaşıyor? Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi nedeniyle ayrımcılık çalışanları nasıl etkiliyor?

Kaos GL’den Yıldız Tar, derneğin yürüttüğü araştırma sonuçlarını derledi.

Özel sektörde LGBTİ’ler

Kaos GL Derneği’nin, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2017 Raporu”na göre, özel sektörde çalışan LGBTİ’lerin sadece yüzde 17’si açık.

Katılımcıların yüzde 65’i ise işyerinde ayrımcılığa uğradığını veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda kaldığını söylüyor:

“Askerliğini yapmış olma kriteri soğuk terler dökmeme neden oldu, hem ilanı görünce hem mülakatta.” (Bilişim sektöründe uzman olarak çalışan bir gey)

“Trans kadın olmamdan kaynaklı hep bir gerilim içinde oldum. En sonunda fark ederlerse şok olma potansiyelleri var. İlanda açıkça belirtilse iyi olurdu. Cinsiyet ayrımcılığı yapılmaz diyordu ama cinsiyetten ne anladıklarını bilemezdim.” (Havacılık/ulaştırma sektöründe hizmet personeli olarak çalışan heteroseksüel bir trans kadın)

“Erkeksi tavırlarım ve giyimim nedeniyle örtülü sorularla, bakışlarla karşılaştım ama oralı olmadan konuyu hep profesyonel konularda tutmaya çabaladım. Evlenmeye niyetim olup olmadığı iki defa soruldu örneğin. Tuhaftı.” (Tekstil sektöründe uzman olarak çalışan bir lezbiyen)

“Açık davranırsam tacize uğrayacağımı düşündüm. Gizledim. İşe alındıktan sonra sosyal medyadaki paylaşımlarımdan anlamışlar. Mizah ile aşağılandım.” (Medya sektöründe hizmet personeli olarak çalışan bir biseksüel kadın)

Rapor, özel sektörde çalışan LGBTİ’lerin işe alım sürecinde cinsel kimliği konusunda açık davranamadıklarını ve zorlayıcı içsel deneyimler yaşadıklarını ortaya koyuyor.

Yaklaşık olarak yedi çalışandan biri iş başvurusu esnasında cinsel kimliğine ilişkin tamamen açık, rahat ve özgür davranabildiğini belirtti.

Araştırmaya katılanların yüzde 16’sı cinsel kimliği nedeniyle işyerinde ayrımcılığa maruz kaldığını ve yüzde 49’u ise “ayrımcılığa maruz kalmamak için cinsel kimliğini gizlediğini” belirtti.

Özetle, katılımcıların yüzde 65’i iş yerinde ayrımcılığa uğramış veya bunu önlemek üzere kimliğini gizlemek zorunda kalmış.

Kamu çalışanı LGBTİ’ler

Kaos GL’nin  “Türkiye’de Kamu Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu”  raporuna göre, ankete katılanların yüzde 45’i, işyerinde cinsel kimliği konusunda “tamamen kapalı olduklarını” söylüyor.

Kamu çalışanı LGBTİ’lerin yüzde 19’u işyerinde doğrudan ayrımcılık yaşadığını belirtirken, katılımcıların yüzde 52’sinin işyerinde ayrımcılık veya nefret suçu ile karşılaşmamasını cinsel kimliğini gizlemesine bağladığı anlaşılıyor.

Araştırma katılımcıların yalnızca yüzde 16’sının ayrımcılıkla karşılaşmadığını ortaya koyuyor.

Derneğin 2018 yılı için araştırmaları ise devam ediyor. Çalışmalar bu yıl Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürütülüyor.

Etiketler