Erkek Şiddeti Çetelesi & LGBTİ Odaklı Medya Okur Yazarlık Atölyelerinde

Sivil Düşün AB Programı’nın 8 Mart dolayısıyla düzenlediği Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği toplantısında aktivizm, veri gazeteciliği, LGBTİ medya okuryazarlığı atölyeleri yapıldı.

Sivil Düşün Avrupa Birliği (AB) Programı’nın Türkiye’nin tüm kentlerinden sivil toplum örgütleri ve aktivistlerin katılımıyla düzenlediği Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temalı danışma kurulu toplantısı atölyelerle devam etti.

Eş zamanlı gerçekleşen atölyelerde sürdürülebilir aktivizm, veri gazeteciliği, hak temelli izleme, LGBTİ odaklı medya okuryazarlığı, sosyal değişim için stratejik kampanya planlama gibi başlıklar konuşuldu.

Sivil Düşün’ün 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği toplantı, İstanbul Divan Otel’de 54 şehirden 60 kadın örgütü ve 170 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda katılımcılar Sivil Düşün’ün desteğiyle gerçekleşen ya da görünür kılınan projelerinin aktarımını yaparken fon veren kuruluşlarla da bir araya geldi.

Erkek şiddeti çeteleleri ve veri gazeteciliği

bianet’in kadın ve LGBTİ haberleri editörü Çiçek Tahaoğlu’nun sunumuyla geçekleşen veri gazeteciliği atölyesinde bianet’in erkek şiddeti çeteleleri anlatıldı.

Sunumunda veri gazeteciliğinin bütün güncel konularda uygulanabildiğini belirten Tahaoğlu, bu uygulamayla verilerin daha çarpıcı kılındığını ve haberin daha fazla kişiye ulaştığını söyledi.

Tahaoğlu: Onarıcı adalet uygulanmıyor

Tahaoğlu, dünyadaki diğer gazetecilerin devletin şeffaflaştırdığı şiddet verilerini kullandığını ancak Türkiye’de böyle bir veri olmadığını, konuya ilişkin yapılan açıklamalarda da çelişkili rakamlar açıklanması nedeniyle bianet’te 2008’de erkek şiddeti çetelelerine başladıklarını söyledi.

Çetelelerin yıllık bazda incelendiğinde taciz, tecavüz ve şiddet vakalarının yargıdan büyük oranda cezasızlıkla döndüğünü belirten Tahaoğlu, onarıcı adaletin uygulanmadığını ifade etti.

Sürdürülebilir aktivizm

Şiddetsizlik Merkezi’nden avukat Birsen Atakan’ın sunumuyla gerçekleşen atölyede aktivistlerin fiziksel ve ruhsal açıdan sağlıklarını nasıl koruyacaklarına değinildi.

“Değişimi kısa vadede yaratmak çok zor ve toplumsal koşullar daha da çetinleşti” diyen Atakan değişim yaratabilmek için aktivistlerin kendilerini sağaltmasının öneminden söz etti.

LGBTİ odaklı medya okuryazarlığı

Kaos GL Medya ve İletişim Koordinatörü Yıldız Tar, medyanın toplum üzerindeki dönüştürme gücünü ve dilin kullanımının hakikati nasıl belirlediğini anlattı.

Kaos GL’nin 2017 raporunun tartışıldığı atölyede haberlerin LGBTİ’lere yönelik kullandığı dil ve söylemler incelendi.

Sivil Düşün hakkında

Sivil Düşün AB Programı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun 2010-11 tarihlerinde 11 ilde 730 sivil toplum temsilcisiyle gerçekleştirdiği danışma toplantılarından çıkan geniş kapsamlı çalışma sonucunda, sivil toplum örgütlerinin ortak kaygılarının dikkate alınması ve gereksinimlerinin belirlenmesiyle tasarlandı.

Program, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından aktivistler ve sivil toplum örgütlerine hızlı ve esnek destek sağlamak üzere tasarlandı. Tek aşamada kolay şekilde başvuru yapılabilen program, hak temelli çalışmaların hayata geçmesine katkı sunuyor.

Sivil Düşün faaliyetlere etkinlik/toplantı, hareketlilik ve ağ oluşturma, örgütlenme, kampanya ve iletişim olmak üzere beş kategoride destek sunuyor.

Kaynak: bianet.org