Çerkes Sürgünü’nün 153.Yılında Anadolu’nun Sürgünleri

Hayal Etkinlik “Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 153. yılı” için kısa filmlerin, müzik dinletilerinin ve söyleşilerin yer aldığı bir etkinlik düzenliyor. Etkinlik duyurusu şöyle Bu yıl Çerkes Sürgün ve Soykırımının 153. Yılı. Bu vesile ile, 15-22 Mayıs tarihleri arasında “Anadolu’nun Sürgünleri“ni konu alan bir etkinlik programı hazırladık. Böyle bir etkinliği “hayal ederken” şu düşünceden hareket ettik: […]

Hayal Etkinlik “Çerkes Sürgün ve Soykırımı’nın 153. yılı” için kısa filmlerin, müzik dinletilerinin ve söyleşilerin yer aldığı bir etkinlik düzenliyor. Etkinlik duyurusu şöyle

Bu yıl Çerkes Sürgün ve Soykırımının 153. Yılı.

Bu vesile ile, 15-22 Mayıs tarihleri arasında “Anadolu’nun Sürgünleri“ni konu alan bir etkinlik programı hazırladık.

Böyle bir etkinliği “hayal ederken” şu düşünceden hareket ettik:

Sadece Çerkeslerin acılarını anmak, sadece Çerkeslerin kendi hafızlarında yer alan ve onların kimliklerinin köşe taşı haline gelen acılarını hatırlamak ve bu gerçekle yüzleşerek iyileşmek çok anlamlı değil; mümkün de değil. Çünkü acı ya da travma başkaları tarafından tanınmadığı sürece, iyileşmek mümkün değil. Çünkü yalnızlık iyileşmenin önündeki en önemli engel.

Ve bu durum sadece Çerkesler için geçerli değil…

Bu toprakların sürgün toprakları olduğunu düşünüyoruz.

Balkanlardan ve Kafkaslardan Anadolu’ya, Anadolu’dan Der Zor çöllerine, Anadolu’dan Yunanistan’a, Trakya’dan İsrail’e, Doğu Anadolu’dan Batı Anadolu’ya, Marmara bölgesinden Doğu’ya, köylerden şehirlere, Suriye’den Anadolu’ya sürgün yolları, çeşitli zamanlarda zorla yerlerinden yurtlarından edilen ya da katliamlardan kaçıp kurtulmak isteyen insanların trajik hikâyelerini taşıyor.

Anadolu coğrafyasında yaşayan halklar birbirlerinden ağır ama aynı zamanda benzer hafızalar taşıyorlar. Bu hafızayla yüzleşemeyen Anadolu insanı birbirini anlayamıyor ve Anadolu iyileşemiyor.

Yapacağımız etkinlikte, Çerkes sürgünü vesilesiyle, sürgüne uğramış ancak kendi içlerine adeta cemaatleşerek kapanmış halkların hafızalarını paylaşabilecekleri ve birbirlerini duyabilecekleri bir vesile oluşturmayı hedefliyoruz.

Katılımınız, çabamıza çok değerli bir katkı sağlayacaktır.