Fotoğraflarla 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi

05 Eylül 2016
“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız kadınlar ve kız çocuklarından başlayın, geri kalan her şey yerine oturacaktır,” diyor UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka. Aşağıda göreceğiniz kadın ve çocukların fotoğrafları 17 SKH’ini resmediyor. Fotoğraf sergisi aynı zamanda geçen yıl gerçekleştirilen Avrupa Kızlar için Eylem Haftası (European Week of Action for Girls) etkinliğinin de […]

“Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) için nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız kadınlar ve kız çocuklarından başlayın, geri kalan her şey yerine oturacaktır,” diyor UN Women İcra Direktörü Phumzile Mlambo-Ngcuka. Aşağıda göreceğiniz kadın ve çocukların fotoğrafları 17 SKH’ini resmediyor. Fotoğraf sergisi aynı zamanda geçen yıl gerçekleştirilen Avrupa Kızlar için Eylem Haftası (European Week of Action for Girls) etkinliğinin de bir parçası oldu.

1

Eti bir ev hizmetlisi. Ev hizmetlisi olmak, Bangladeş’te en yaygın olan çocuk işçilik kolu. Eti, 1 numaralı SKH’ini resmediyor: Yoksulluğa son. Yoksulluk küresel olarak çok boyutlu bir mesele ve gelir yoksulluğunun da ötesine geçiyor. Kız çocukları pek çok farklı toplulukta yoksulluğun yükünü taşıyorlar: kız çocukları genellikle hane içinde okulu bırakan veya yiyecek hakkını kaybeden ilk bireyler oluyor.

Fotoğraf: Ken Hermann/Save the Children

2

11 yaşındaki öğrenci Djeneba, ailesinin hasat ettiği mısırları koçanlarından ayırıyor. Djeneba 2 numaralı SHK’yı temsil ediyor: Açlığa son. Kadınlar ve kız çocukları, hayatları ve gıda güvenlikleri için kritik olan karar alma süreçlerine genellikle dahil edilmiyor. Bu hedef üzerine yapılacak çalışmalar, ailelerine ait olan küçük çiftliklerden sorumlu olan kadınların ve kız çocuklarının bütün hedeflerden eşit olarak yararlanabilmesini garanti altına almalı; özellikle arazi ve finansal hizmetlere erişim hedefinden.

Fotoğraf: World Vision

3

Bir ebe Myanmar’ın batısında kalan eyaleti Chin State’de hamileliğinin son dönemlerine gelmiş bir kadını muayene ediyor. Fotoğraf 3 numaralı SKH’ini temsil ediyor: Sağlıklı bireyler. Bu hedefin geniş bir skalası var ve birçok alanı içeriyor: gebelikte anne ölümlerinin azaltılması, yeni doğan ve 5 yaş altındaki çocukların önlenebilir ölümlerinin sonlandırılması, HIV ve sıtma gibi hastalıkların sonlandırılması ve bu hastalıklar ile mücadele, bulaşıcı olmayan hastalıkların azaltılması, madde bağımlılığı tedavisinin geliştirilmesi, trafik kazalarındaki ölümlerin ve yaralanmaların azaltılması, cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin sağlanması ve herkes için evrensel sağlık sigortası.

Fotoğraf: Peter Biro/International Rescue Committee

4

Hindistan’ın Bihar eyaletinde çekilen fotoğraftaki okula giden kız çocukları, kapsayıcı eğitimin dönüştürücü gücünü takdir eden 4 numaralı SKH’ini resmediyor: Nitelikli eğitim. Nitelikli eğitim hedefi kız ve oğlan çocukları için ücretsiz, eşit ve kaliteli ilk ve orta öğretim eğitimine erişimi, sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan mesleki ve teknik eğitimi ve gençler ve yetişkinler için okuma-yazma ve aritmetik becerilerin de dahil olduğu ilgili becerilerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Fotoğraf: Ehtisham Husain/European Parliamentary Forum on Population and Development

5

Zambiya Lusaka’da kız çocukları, kurdukları futbol takımı ile eğitimlerine ufak bir mola veriyor. Fotoğraf 5 numaralı SKH’ini temsil ediyor: Toplumsal cinsiyet eşitliği. Toplumsal cinsiyet eşitliği hedefi, tüm dünyada kadınlara ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığı, şiddeti ve zararlı uygulamaları sonlandırmayı amaçlıyor. Bu hedefe ulaşmak karşılıksız yapılan bakım ve ev işlerine değer biçmeyi zorunlu kılıyor; kadınların ekonomi, siyaset ve kamusal yaşama tam katılımlarını ve bu alanlarda liderlik için eşit fırsatların garanti altına alıyor ve kadınlar için cinsel ve üreme sağlığına erişimi kapsıyor.

Fotoğraf: Plan International

6

Fotoğrafta Senegal’deki köylüler temiz içme suyunun sürdürülebilir tedarikinin keyfini çıkarıyor ve fotoğraf, 6 numaralı SKH’ini resmediyor: Temiz su ve sıhhi koşullar. Birçok toplumda kadınlar ve kız çocuklarının birincil önceliklerinden biri hane içindeki su kaynağının yönetimi. Ve yoksul kırsal bölgelerde yaşayan insanlar aileleri için su temin etmek amacıyla her gün kilometrelerce yol yürümek zorunda kalıyor. Yerine getirildiği takdirde bu hedef, eğitim ve gelir getiren faaliyetlere daha çok vakit ayırabilmelerini sağlayacak, kırsal bölgelerde yoksulluk içinde yaşayan ve ötekileştirilen kadın ve kız çocukları için dönüştürücü etkisi olan bir hedef olarak tanımlanıyor.

Fotoğraf: Yasmine Sweetlove/2013 Lux-Development

7

Nijer’de bir genç kız yerel pazarda satmak üzere kafasının üzerinde taşıdığı hayvan gübresiyle 7 numaralı SKH’ni temsil ediyor: Erişilebilir ve temiz enerji. Gelişen birçok ülkenin en yoksul bölgelerinde yakıt ihtiyacı çoğunlukla odun, kömür ve tarımsal atıklardan karşılanıyor. Bu yakıtları toplamak ise genellikle kadınların ve kız çocuklarının görevi oluyor. Yakıt toplama işi fiziksel olarak oldukça yorucu bir iş ve haftada 20 saatlik bir çalışma gerektiriyor. Bu sebepten kız çocukları da genellikle bu iş için okula gönderilmeyip evde tutuluyorlar. Dahası, kadınlar ve kız çocukları uzun mesafe yolculukları sırasında cinsel taciz ve saldırı riskleri ile karşı karşıya kalıyorlar.

Fotoğraf: Plan International

8

18 yaşındaki terzi Shukri, Somali Puntland’da gördüğü mesleki eğitimin ardından artık kendi işini yürütüyor. Fotoğraf 8 numaralı SKH’ni temsil ediyor: İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme. Bu hedef herkes için tam ve verimli bir istihdam ve saygın bir iş elde etmeyi; işsiz veya eğitimsiz gençlerin oranını azaltmayı, zorla çalıştırmanın, modern köleliğin ve insan ticaretinin kökünü kurutmayı ve çocuk işçiliğinin ve çocukların asker olarak kullanılmasının sonlandırılmasını hedefliyor.

Fotoğraf: Hedinn Halldorsson/Save the Children

9

Fotoğrafta Kenya’da bir kadın tren raylarında yürüyor ve fotoğraf 9 numaralı SKH’ni resmediyor: Sanayi, yenilikçilik ve altyapı. Altyapı projeleri genellikle cinsiyete duyarsızdır çünkü bireylerin ilgili durumlarındaki farklılıkları tanımadan herkesin otomatik olarak eşit şekilde yararlanacağı düşünülür. Kadınların ve kız çocuklarının daha yoksullaşmaması için toplumsal cinsiyet eşitliği kritik bir rol oynuyor.

Fotoğraf: Graeme Robertson/IPPF EN

10

Batı Hindistan’da UN Women’ın kadınlara ve kız çocuklarına verdiği şiddet eğitimi sırasında çekilen fotoğraf 10 numaralı SKH’ni temsil ediyor: Eşitsizliklerin azaltılması. Bu hedef özellikle kız çocukları için büyük önem arz ediyor ve onların yaş, cinsiyet, ırk, etnik köken, gelir yoksulluğu, engellilik alanlarında ve ayrımcı toplumsal normların bir sonucu olarak karşılaştıkları eşitsizlikleri temsil ediyor. Cinsiyet eşitliği için elverişli bir ortamın oluşturulmasıyla bu hedef kız çocuklarının önünde duran eşitsizliklerin azaltılmasını sağlayacak.

Fotoğraf: Urjasi Rudra/UN Women

11

Arnavutluk’ta faaliyet gösteren Aile Planlaması Derneği (Family Planning Association) genç gönüllülerinin, okudukları üniversitenin Tirana’daki konutlarında bir araya geldiği fotoğraf 11 numaralı SKH’ni anlatıyor: Sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları. Bu hedef, yaşadıkları şehirde veya çevresinde gündelik olarak toplumsal cinsiyete dayalı şiddet riskleri ile karşı karşıya gelen kadınlar ve kız çocukları için önemli bir hedefi oluşturuyor. Bu tehdit ise doğal felaketlerle, güvenli toplu taşıma eksikliğiyle ve yetersiz sokak ışıklandırmaları ile gittikçe şiddetleniyor.

Fotoğraf: Layla Aerts/IPPF

12

Nairobi’de bir kadın, kooperatif bir grup ve bir STK’nın desteğiyle işlettiği meyve-sebze standının önünde duruyor. Fotoğraf 12 numaralı SKH’ni temsil ediyor: Sorumlu tüketim ve üretim. Bu hedef, dünyada en çok ötekileştirilmiş grup olan kız çocuklarının bazılarının geleceklerini doğrudan etkiliyor. Bu kızlar, tüketim tarzları ile çevreyi etkilemiyor olabilir fakat küresel üretim ve tüketim modellerinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinden oldukça etkileniyorlar.

Fotoğraf: Jonathan Torgovnik/Getty Images

13

Bangladeş Chawhara’da çekilen fotoğrafta bir kız çocuğu eskiden yaşadığı evin önünde duruyor. Chawhara’da meydana gelen şiddetli seller sonucu evini kaybeden kız çocuğunun fotoğrafı 13 numaralı SKH’ni resmediyor: İklim eylemi. İklim değişikliğinin, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yerleşmiş olduğu en yoksul topluluklardaki kadın ve kız çocuklarının hayatları üzerinde oldukça orantısız bir etkiye sahip. Kız çocukları, iklim değişikliği sebebiyle meydana gelen felaketler ile baş edebilmelerini sağlayacak kapasitelerinin genellikle önünde duran sosyal, politik ve ekonomik bariyerler ile karşılaşıyorlar. Örneğin, kuraklık ve sellerin etkisi bir kız çocuğunun eğitimini bitirebilir ve felaketlerin kötü sonuçları, cinsel şiddet risklerini arttırabilir.

Fotoğraf: Josh Estey/Care International

14

Fotoğrafta bir kadının, gençlerin ekonomik güçlenmesi programı kapsamında El Salvador’da tatlı su çipurası yakalamak için balık tuttuğu bu fotoğraf 14 numaralı SKH’ni anlatıyor: Sudaki yaşam. Kirliliğin azaltılması ve aşırı avlanmanın kontrol altına alınması, yoksul küçük ölçekli balıkçılık köylerinde yaşayan kadınlar ve kız çocuklarına yardımcı olacaktır. Kadınların balık tutmadığı yönündeki algı genel olarak yapılan yanlışlardan biridir. Kadınların ve kız çocuklarının hayatları kıyı balıkçılığı ve balık pazarı ile doğrudan ilişkili olan küçük ölçekli balıkçılık ile bağlantılıdır.

Fotoğraf: Luis Tobar/Plan International

15

Nepal, güneydoğu Katmandu’da yer alan Kabhre bölgesindeki genç kızların fotoğrafı 15. SKH’yi temsil ediyor: Karasal yaşam. Ekosistemlerin sürdürülebilir kullanımı, zarar görmüş ekosistemlerden en çok etkilenen bölgelerde yaşayan kız çocuklarına yarar sağlar. Çünkü bu bölgeler genellikle arazi kaybı sebebiyle meydana gelen kuraklık ve gıda güvensizliğinden en çok etkilenen bölgelerdir. Bu hedef, ormansızlaşmaya katkı sağlayan yakacak odun toplanmasından genellikle sorumlu olan kadınları ve kız çocuklarını mutlaka içermelidir.

Fotoğraf: Graeme Robertson/IPPF

16

Somali’de insan hakları ve uluslararası insani hukuk ve polislik eğitimini tamamlayan kadın polis memurunun fotoğrafı 16. SKH’ni anlatıyor: Barış ve adalet. Bu hedef kadınların ve kız çocuklarının, haklarını anlamasına ve bu haklara erişmeleri için gerekli olan en önemli hedeflerden biri. Örneğin; nüfusa kayıt ettirilmek kız çocukları için eğitim ve sağlık hizmetleri gibi hizmetlere erişim ve çocuk yaşta, erken ve zorunlu evliliklerden korunma anlamına geliyor. Çocuklara yönelik şiddetin sonlandırılmasına yönelik bir hedefin dahil edilmesi, kapsamlı ve cinsiyete duyarlı bir çocuk koruma sisteminin oluşturulmasına öncülük eder.

Fotoğraf: Noor Khamis/UNDP Somali

17

Brezilya’nın Capa şehrinde bir futbol takımının oyuncu kızlarının dans ettiği fotoğraf 17 numaralı SKH’ni anlatıyor: Hedefler için ortaklıklar. Güçlü uygulama araçları olmadan, diğer hedeflere ulaşmak mümkün olmayacaktır. Bu hedefin kız çocuklarını etkileyen tüm alanları ve hedefin içerdiği tüm eylemler, kız çocuklarının eşit olarak yararlanmalarını sağlamak amacıyla mutlaka cinsiyete duyarlı olmalıdır. Tüm hedefler için toplanan bütün veriler eninde sonunda cinsiyet ve yaşa varıyor. Bu sebeple hükümetlerin ve politika yapıcıların sürdürebilir kalkınma hedeflerinin kız çocuklarının yaşamlarında ne kadar büyük etkilere sahip olduğunu anlaması oldukça önemlidir.

Fotoğraf: Leo Drumond/Plan International

Kaynak

 

Etiketler