Çöpe giden yemekleri azaltan akıllı telefon uygulaması

10 Ağustos 2016
İngiltere’deki “Too Good To Go” akıllı telefon uygulaması kullanıcılarına, restoranlarda arta kalan kullanılabilir gıdaları düşük fiyatlardan satın almasına imkan veriyor. Uygulamanın amacı günün sonunda çöpe giden yemekleri azaltmak. Dünyada 900 milyon insan açlık çekiyor ve tükettiğimiz tüm gıdaların üçte biri her gün çöpe atılıyor. Restoran endüstrisi İngiltere’de her yık yaklaşık 600,000 ton yiyeceği çöpe atıyor. Türkiye’de ise Türkiye […]

İngiltere’deki “Too Good To Go” akıllı telefon uygulaması kullanıcılarına, restoranlarda arta kalan kullanılabilir gıdaları düşük fiyatlardan satın almasına imkan veriyor. Uygulamanın amacı günün sonunda çöpe giden yemekleri azaltmak.

Dünyada 900 milyon insan açlık çekiyor ve tükettiğimiz tüm gıdaların üçte biri her gün çöpe atılıyor. Restoran endüstrisi İngiltere’de her yık yaklaşık 600,000 ton yiyeceği çöpe atıyor. Türkiye’de ise Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2015 verilerine göre toplam gıda israfının ekonomik karşılığı yıl­lık 214 milyar lira.

To Good To Go ise gıda israfını önlemek amacıyla oluşturulmuş bir uygulama. Kullanıcılar uygulamaya kaydoluyor ve bir restoran seçerek uygulama üzerinden ödeme yapıyorlar. Daha sonra satın almak istedikleri yemekler için teslimat saatini seçiyorlar. Teslimat saatleri ise genellikle restoranların kapanış veya yoğun olmadığı saatler olarak tercih ediliyor.

Kullanıcılar aynı zamanda yemekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için bağış seçeneğini de kullanabiliyorlar. Uygulama üzerinden bugüne kadar toplamda 1100 yemek bağışlanmış.

Geçtiğimiz sene Danimarka’da başlayan Too Good To Go uygulaması bu sene İngiltere’de ve yavaş yavaş tüm dünyaya yayılıyor. Uygulama şu anda Brighton, Birmingham, Manchester ve Leeds’de kullanıma açık ve önümüzdeki aylarda Londra’da kullanıma açık olacak.

Tüm deneyimi çevre dostu yapabilmek adına uygulama aynı zamanda gıda paketlerini geri dönüştürülebilir malzemelerden sağlıyor.

Uygulamayı kullanan restoran işletmecileri çöpe gidecek kullanılabilir gıdalarını satarak ek gelir elde ediyorlar. Uygulama ise katılan her restoranttan her satış için ücret alıyor.

To Good To Go gıda israfını önlemek için oluşturulan ilk uygulama değil. İspanya’da Yo No Desperdicio uygulaması kullanıcılarına kullanılabilir gıda fazlalıklarının üyeler arasında koordinasyonu için bir sistem kurmuştu. Amerika’da ise Food Cowboy uygulaması marketlerin veya manavların estetik kaygıları nedeniyle satın almadığı gıda ürünlerini ihtiyacı olan hayır kurumlarına ve gıda bankalarına dağıtacak bir sistem kurmuştu.