28 Mayıs’ta bir oyun arkadaşı bulun ve sadece oyun oynayın

Çocukların istedikleri gibi oyun oynamalarını amaçlayan 28 Mayıs Dünya Oyun Oynama Günü ilk defa Uluslararası Oyuncak Kütüphanesi Birliği (ITLA) ve bu günün fikir annesi olan Dr. Freda Kim tarafından oluşturulan bir farkındalık günü. Dünya Oyun Oynama Günü Türkiye Koordinatörü Işık Kamaraj ile dünyada ve Türkiye’de oyun oynama gününü konuştuk.  İlki ITLA ve Dr. Freda Kim […]

Çocukların istedikleri gibi oyun oynamalarını amaçlayan 28 Mayıs Dünya Oyun Oynama Günü ilk defa Uluslararası Oyuncak Kütüphanesi Birliği (ITLA) ve bu günün fikir annesi olan Dr. Freda Kim tarafından oluşturulan bir farkındalık günü. Dünya Oyun Oynama Günü Türkiye Koordinatörü Işık Kamaraj ile dünyada ve Türkiye’de oyun oynama gününü konuştuk. 

İlki ITLA ve Dr. Freda Kim tarafından 1999 yılında oluşturulan Dünya Oyun Oynama Günü, bugün dünyada 40’tan fazla ülkede oyun oynama etkinlikleriyle kutlanıyor. Bu etkinliklere çocuklar, gençler, anne-babalar, anneanneler, dedeler, öğretmenler, engelliler, küçük, büyük, genç veya yaşlı her yaştan herkes katılabiliyor.  Uluslararası Oyuncak Kütüphanesi Birliği bugünün “Uluslararası Dünya Oyun Oynama Günü” olarak Birleşmiş Milletler tarafından resmi bir gün olarak tanınması için çalışmalar yürütüyor.

dunyaoyun

“HER YAŞIN İHTİYACI OLAN OYUNUN HER YERDE HER MEKANDA KUTLANABİLMESİ GEREKİYOR”

Türkiye’de ise Dünya Oyun Oynama Günü ilk kez İstanbul’da Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı ev sahipliğinde 28 Mayıs 2010 tarihinde kutlanmaya başlandı. Etkinliklerin Koordinatörü Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Işık Kamaraj 7 yıldır Marmara Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul’da çeşitli kurumların işbirliğiyle Dünya Oyun Günü’nü kutluyor.

Dünya Oyun Oynama Günü temaları:

  • 2010 “Oyun Oynamak İçin Yürüyoruz”
  • 2011 “Geleneksel Oyunlarımız ve Oyuncaklarımız”
  • 2012 “Açık Hava Oyunları ve Oyun Alanları”
  • 2013 “Her Yerde, Her Mekanda Oyun Oynuyoruz”
  • 2014 “Oyun Oynamak İçin Zaman Yaratıyoruz: 28 Mayıs Dünya Oyun Oynama Günü”
  • 2015 “Oyun Oynamak İçin Ortam Yaratıyoruz: Müzeler”

“2016 yılında 07-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi ve Kadıköy Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğin ana teması ise “Oyun Oynamak İçin Özgürlük Veriyoruz: Çocuk Dostu İstanbul” idi. 2016 yılında çeşitli atölye çalışmaları, belgesel film gösterimi, sergi ve İstanbul’daki 4 ilkokulda ise oyun etkinlikleri düzenledik. Ayrıca Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi Dr. İbrahim Üzümcü Kültür Merkezi’nde Türkiye VII. Dünya Oyun Oynama Günü Konferansı’nı gerçekleştirdik. Etkinliğin gelecek yıllarda Türkiye’de aynı anda 81 ilde kutlanabilmesinin fırsat eşitliğini sağlamak adına son derece önemli.”

Picture1

Dünya Oyun Oynama Günü Türkiye Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Işık Kamaraj “her yaşın ihtiyacı olan oyunun her yerde her mekanda kutlanabilmesi için üniversitelerin, yerel yönetimlerin, eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün işbirliğinin önemli, çocukların oyun oynamak için zamana, ortama ve özgürlüğe ihtiyaçları var, bu konuda yetişkinlerin daha duyarlı olmasının gerekiyor. 28 Mayıs Dünya Oyun Oynama Günü de oyun oynamaya zaman yaratmak için en uygun günlerden biri. Aslında en yalın biçimde bugünün kurucusu olan Dr. Freda Kim’in sözlerinin her şeyi özetliyor; “28 Mayıs’ta her nerede olursanız olun, bir oyun arkadaşı bulun ve sadece oyun oynayın”.

 

Yrd. Doç. Dr. Işık Kamaraj Uluslararası Oyuncak Kütüphanesi Birliği ( ITLA) üyesi ve Dünya Oyun Oynama Günü Türkiye Koordinatörü ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi öğretim üyesidir.