AB Türkiye Delegasyonu Başkanı: Siyasiler, halkın gözünde masum oldukları algısını yok etmemeli
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, AB’ye üyelik müzakereleri yeniden canlanan Türkiye’de yolsuzlukla mücadelenin önemine vurgu yaparken, siyasilere “halkın gözünde masum oldukları algısını yok etmemeleri” çağrısı yaptı. Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Nasıl Yönetiliyor? İlkeleriyle Yönetişim-Kurumlarıyla Türkiye” başlıklı konferansta açılış konuşması yapan Haber, siyasette finansmanın şeffaflık kadar medya ve sivil toplumun bilgilendirilmesi için […]
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, AB’ye üyelik müzakereleri yeniden canlanan Türkiye’de yolsuzlukla mücadelenin önemine vurgu yaparken, siyasilere “halkın gözünde masum oldukları algısını yok etmemeleri” çağrısı yaptı.
Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin düzenlediği “Türkiye Nasıl Yönetiliyor? İlkeleriyle Yönetişim-Kurumlarıyla Türkiye” başlıklı konferansta açılış konuşması yapan Haber, siyasette finansmanın şeffaflık kadar medya ve sivil toplumun bilgilendirilmesi için de “vazgeçilemez bir kaynak” olduğunu belirtti.
Hansjörg Haber, “Politik kurumlara güven artarsa, demokrasi güçlenecektir” diye konuştu ve yolsuzlukla mücadeleye ilişkin bu önerilerin siyasilere “çamur atmak” amacı taşımadığını söyledi.
AB, aktif sivil katılım ve serbest medya talep ediyor
Şeffaflık Derneği’nin AB ve Açık Toplum Vakfı’nın desteğiyle hazırladığı Türkiye Şeffaflık Analizi’nde, “yürütme erkinin diğer kurumlar üzerindeki nüfuzu, yargı kurumlarını siyasallaştıran etkisi ve basın özgürlüğünü ihlal eden yasak ve kısıtlamalarının, siyasi iktidarın denetlenmesini güçleştirdiği” vurgulandı.
Hansjörg Haber ayrıca, AB’nin “aktif sivil katılım ve serbest medya” talep ettiğine dikkat çekti ve “araştırmacı gazetecilik ile sivil toplum katılımcılığının arttırılması” önerisini dile getirdi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, “Artık top sizde, bizim yapabileceğimiz sadece sizi güçlü kılacak ortamı oluşturmak” dedi.
Medya tarihte görülmemiş baskı altında
Konferansta konuşmacı olarak yer alan OECD Yolsuzlukla Mücadele Grup Başkanı DragoKos da “Türkiye Şeffaflık Analizi”ni değerlendirdi. DragoKos, “Raporu tekrar tekrar okudum. Türkiye gibi bir ülkede bunları görmeyi beklemiyorsunuz” dedi.
Kos’a göre, denetleme ve denetim için en önemli unsurlar olan polis, devlet memurları ve istihbarat kurumları sanki dokunulmaz konumda. “Bu, çok kötü bir izlenim” diye uyaran DragoKos, Türkiye’de savcılığın “yanlış uygulamalardan dolayı polis memurlarını polis amirlerinin izni olmadan izleyemediğini” belirtti.
Medyanın “herhangi bir demokratik ülkede tarihte görülmemiş bir şekilde” baskı altında olduğunu belirten Kos, “Gazeteciler, terörist, devlet düşmanı değildir” diye konuştu ve ekledi: “Gazeteci toplumun aynasıdır; en problemli, en çarpık yansıma bile, bu aynanın hiç olmamasından daha iyidir.”
“Türkiye, Avrupa’da adeta ekonomik bir kaplan” diye konuşan Kos, “Eğer ekonomi yavaşlarsa – ki bu oluyor- tek güçlü sütun olan yürütme erki, ayakta kalabilmek için büyük sorunlarla karşılaşacak” dedi.
AB’ye üyelik için adalet sistemi ve yargı fasılları önemli
Panelde konuşmacı olarak yer alan AB Delegasyonu’ndan Michael A. Rupp ise “İyi yönetişim, politikanın merkezine vatandaşı getirmek demek. Vatandaş iyi hizmet ister. Bu da devletin hesap verilebilirliği, vatandaşı öne koyması ve kamu yönetiminde açıklık ve şeffaflık ile sürdürülebilir katılımı sağlamak demektir” diye konuştu.
Rupp, AB’ye üyelik için Yargı ve Temel Haklar konulu 23. Fasıl ve Adalet Özgürlük ve Güvenlik’e ilişkin 24.Fasıl’ın önemine dikkat çekti. Ayrıca Rupp, “Türkiye’de bu konulardaki bazı sorunlar tespit edilebilir” dedi.
AB üyeliği için “müktesebat ve yönetişimin kurumsallaşması” konularının önemli olduğunu belirten Michael Rupp, “Formül zor. Türkiye’nin sistemi her zaman güçlü olmuştur ancak yasaların uygulanması bir sorun” diye vurguladı.
Bizi Takip Edin