Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği’nden kampanya: #BunuYapabiliriz

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği başlattığı “Bunu Yapabiliriz” kampanyasıyla toplumun tüm kesimlerini cinsel şiddete karşı söz üretmeye ve harekete geçmeye çağırıyor. Cinsel şiddet sokakta sıkça karşılaşılan tacizden saygınlık indirimleri ve beraatlerle basına yansıyan tecavüzlere, internetteki sanal tacize kadar birçok biçimde karşımıza çıkıyor. Cinsel şiddet onlarca biçime sahip ve Türkiye’de çokça yaşandığı biliniyor ancak yeteri kadar konuşulmuyor. […]

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği başlattığı “Bunu Yapabiliriz” kampanyasıyla toplumun tüm kesimlerini cinsel şiddete karşı söz üretmeye ve harekete geçmeye çağırıyor.

Cinsel şiddet sokakta sıkça karşılaşılan tacizden saygınlık indirimleri ve beraatlerle basına yansıyan tecavüzlere, internetteki sanal tacize kadar birçok biçimde karşımıza çıkıyor. Cinsel şiddet onlarca biçime sahip ve Türkiye’de çokça yaşandığı biliniyor ancak yeteri kadar konuşulmuyor.

Cinsel şiddetin münferit değil toplumsal bir sorun olduğu gerçeğinden yola çıkan Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği (CŞMD), “Cinsel şiddeti önlemek için her birimizin yapabileceği şeyler var” diyor. CŞMD, başlattığı “Bunu Yapabiliriz” kampanyasıyla toplumun tüm kesimlerini cinsel şiddete karşı söz üretmeye ve harekete geçmeye çağırıyor. CŞMD attığı bu adımla, hep birlikte dayanışarak cinsel şiddetle ilgili konuşulamayanların konuşulmasını, sessizliği kırmamızı amaçlıyor.

KAVRAMLAR SÖZLÜĞÜ YAYINLANACAK

Bir yıl sürecek kampanya kapsamında dileyen herkes, Twitter ve Facebook’ta #BunuYapabiliriz hashtag’i ve www.bunuyapabiliriz.tumblr.com blogu aracılığıyla cinsel şiddetin nasıl önlenebileceğine ilişkin önerilerini paylaşıp hayata geçirerek, cinsel şiddetin önlenmesine katkıda bulunacak. Kampanya için hazırlanan kartpostalları okulda ya da arkadaşlara dağıtmak, cinsiyetçi küfürleri hiç kullanmamak ya da daha az kullanmak, cinsel şiddet üzerine konuşmak, kampanyaya destek olmak isteyenlerin yapılabilecekleri arasında… Dernek, mart ayında yayınlanacak “Kavramlar Sözlüğü” aracılığıyla ise cinsel şiddetle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Kampanya kapsamında toplanan öneriler ve etkinliklerle toplumda ve medyada cinsel şiddetin konuşulma biçimlerinin de iyi yönde dönüştürülmesi amaçlanıyor. Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, cinsel şiddetin doğru kavramlarla konuşulmasının ve çözüm önerilerini dillendirmenin Türkiye toplumuna sağaltıcı bir etkisi olacağına inanıyor.

NASIL KATILABİLİRSİNİZ?

  • Kampanya blogu http://bunuyapabiliriz.tumblr.com’da ya da Twitter/Facebook’ta #BunuYapabiliriz hashtag’iyle cinsel şiddetin önlenmesine yönelik önerilerinizi ve yapabileceğiniz “1 şey”i paylaşabilirsiniz.
  • Blogdan, dernek sayfası ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabilecek “Şiddeti önlemek için 5 dakikada yapabileceğimiz 10 şey” maddelerini hayatınıza geçirebilir, arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.
  • Kampanya kartpostallarının arkasındaki kazımalı bölümleri kazıdığınızda cinsel şiddeti önlemek için yapabileceğiniz “1şey”le karşılaşıyorsunuz. Arkası boş olan kartpostallardan alarak kendi yapabileceğiniz “1şey”i dilerseniz siz yazıp, fotoğrafını kampanya bloguna gönderebilirsiniz.
  • Dilerseniz, kartpostalları çevrenize ve sevdiklerinize hediye ederek, kampanyanın yayılmasına katkıda bulunabilirsiniz. Kartpostalları bulabileceğiniz yerleri görmek için tıklayınız.
  • Cinsel şiddetin güçlendirici ve pozitif bir dille ve doğru kavramlar kullanılarak konuşulmasını hedefleyen “Kavramlar Sözlüğü”nden faydalanarak günlük konuşmalarınızda, internette, yazılarınızda cinsel şiddetle mücadele için siz de güçlendirici bir dil kullanabilirsiniz.

KAMPANYANIN SATIR BAŞLARI

  • Kampanya kapsamında cinsel şiddetle mücadele önerileri ve cinsel şiddete ilişkin kavramlar üzerine her ay etkinlikler düzenlenecek. Üniversitelerdeki taciz vakaları, tecavüz kriz merkezlerinin yokluğu, rıza-beyan kavramları, çocuğa yönelik istismar ve flört şiddeti gibi görünmeyen cinsel şiddet biçimleri aylık etkinliklerin konu başlıkları arasında.
  • Türkiye’de devlet kurumları ve hükümet politikaları cinsel şiddet konusunda üç maymunu oynuyor. Cinsel şiddete özel destek birimleri ve başvuru mekanizmaları yok, Tecavüz Kriz Merkezlerinin açılması, çok önemli ve acil bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor.
  • Cinsel şiddet konusunda araştırmalar ve istatistikler yok, kadın cinayetlerinde olduğu gibi, burada da sağlıklı verilere ulaşılamıyor.
  • Pratikte uygulanmayan astronomik ceza artırımları, insan haklarına aykırı hadım ve idam talepleri, bizi zaten içinde yüzdüğümüz şiddet sarmalının içine iyice çekiyor. Mevcut yasaların eşit ve adil uygulanması, hakimlerin cinsiyetçi bakış açısıyla verdiği kararların önüne geçilmesi gerekiyor.
  • Çocuklar, eşcinseller, translar, göçmenler, farklı gelişen bireyler (Çeşitli nedenlerle bireysel, akademik ve gelişimsel özellikle bakımından yaşıtlarından beklenen düzeyde anlamlı farklılık gösteren bireyler: görmeyen bireyler, otizmli bireyler, zihinsel düzeyleri farklı olan bireyler, v.s.) ve hayvanlara yönelik cinsel şiddet biçimleri Türkiye’de çok yoğun yaşanmasına karşın yok sayıldığı için cezasız kalıyor. Ayrıca kan bağı olan kişiler arasında gerçekleşen cinsel şiddet, bilinen ama konuşulmayan önemli bir sorun.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.