‘Ballı Günler’, bal ve arı ürünleri üreticileriyle tüketicileri buluşturacak

16 Şubat 2016
80 ilde İl Arı Yetiştiricileri Birliği ve 58 bine yakın üyesiyle Türkiye’de arı ve arıcıların temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, 19 – 21 Şubat’ta İstanbul’da üreticilerle tüketicileri buluşturacak. ‘Ballı Günler’, Harbiye Askeri ve Kültür Müzesi’nde gerçekleşecek. Birlik bu buluşmayla, sürekli “sahtekar” olarak anılmaktan rahatsız olan bal ve arı […]

80 ilde İl Arı Yetiştiricileri Birliği ve 58 bine yakın üyesiyle Türkiye’de arı ve arıcıların temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği, 19 – 21 Şubat’ta İstanbul’da üreticilerle tüketicileri buluşturacak.

‘Ballı Günler’, Harbiye Askeri ve Kültür Müzesi’nde gerçekleşecek. Birlik bu buluşmayla, sürekli “sahtekar” olarak anılmaktan rahatsız olan bal ve arı ürünleri üreticilerinin, tüketicinin aklındaki soru işaretlerini aydınlatmasını amaçlıyor. Sağlıklı bal ve arı ürünlerine ilk elden ulaşılabilecek etkinlikte, “sahte olur mu”, “balın sahtesi ne demektir”, “içine şeker mi katılıyor”, “bal dışında diğer arı ürünleri ve faydaları nelerdir” gibi sorulara cevap verecek. Sorular, 20-21 Şubat tarihlerinde Doç. Dr. Halil Yeninar tarafından gerçekleştirilecek panelde cevaplanacak.

Etkinlikte ayrıca şu konular ele alınacak:

  • Balla ilgili doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular
  • Balın ülke ekonomisine katkısı
  • Bal haricindeki diğer arı ürünleri (polen, propolis, arı sütü… vb)
  • Apiterapi (arı ürünleriyle tedavi)

6,8 MİLYON PLAKALI KOVAN

100 BİN TONU AŞKIN BAL ÜRETİMİ

Televizyonlardaki bal reklamlarından son derece rahatsız olduklarını belirten TAB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz “Balın sahtesi olmaz, arılar balı kendi yavruları için yapar. Türk arıcısının emeğine saygı duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar vardır. Nişasta bazlı ve GDO’lu mısır glikozunu balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş olmaları Türk balına imaj kaybettirmiştir. Laboratuvar analizleri olmadan tağşişle ürünleri anlamak mümkün değildir. Tüketicilerimiz güvenilir bal satın almak istediklerinde öncelikle il birliklerimizin markalarını ve tanınan, bilinen firmaların ballarını tercih etmelidirler” dedi.

Birlik üyesi tüm arıcılar, TAB ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortak programı olan Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS)’ne kayıtlı ve izleme sistemiyle takip ediliyorlar. Üye arıcılara ait 6,8 milyon plakalı arı kovanı ve 103.525 ton bal üretimiyle Türkiye, Dünya bal üretiminde ikinci sırada yer alıyor.

PROGRAM:

19 Şubat 2016 – Cuma

10:00 Kapı Açılış

14:30 Resmi Açılış

20 Şubat 2016 – Cumartesi

10:00 Kapı Açılış

11:00 – 12:00 PANEL

14:30 – 15:30 PANEL

Konuşmacı: Doç. Dr. Halil Yeninar (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

21 Şubat 2016 – Pazar

10:00 Kapı Açılış

11:00 – 12:00 PANEL

14:30 – 15:30 PANEL

Konuşmacı: Doç. Dr. Halil Yeninar (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

Yer: Harbiye Askeri ve Kültür Müzesi – Ahmet Fethi Paşa Salonu (Alt Kat)