Sosyal Haklar Derneği 2015 Eğitim Hakkı İhlalleri Raporu
Sosyal Haklar Derneği’nin 2006’dan bu yana yayınladığı hak ihlalleri raporunun 2015 yılına ait Eğitim Hakkı İhlalleri raporu sonuçları bugün basın ve kamuoyuyla paylaşılacak. Rapor, 2015 boyunca gün gün yaşanan ve kamuoyuna yansımış tüm eğitim hakkı ihlallerini kayıt altına alıyor ve bunlara dayanarak Türkiye’nin 2015 eğitim fotoğrafını çekiyor. Bu başlıklardan bazıları şöyle: 2015’de kaç okul kapalı […]
Sosyal Haklar Derneği’nin 2006’dan bu yana yayınladığı hak ihlalleri raporunun 2015 yılına ait Eğitim Hakkı İhlalleri raporu sonuçları bugün basın ve kamuoyuyla paylaşılacak.
Rapor, 2015 boyunca gün gün yaşanan ve kamuoyuna yansımış tüm eğitim hakkı ihlallerini kayıt altına alıyor ve bunlara dayanarak Türkiye’nin 2015 eğitim fotoğrafını çekiyor. Bu başlıklardan bazıları şöyle:
- 2015’de kaç okul kapalı kaldı? Kaç çocuk okulda verilen besinlerden zehirlendi? Okul servisleri kazaları kaç çocuğun ölümüne ve kaçının yaralanmasına neden oldu?
- 2015’te İlköğretim ve Temel Eğitim’de çocuklara yönelik cinsel taciz vakaları son buldu mu?
- Eğitimde dinselleşme gerçekten kreşlere kadar indi mi? Ülkenin ihtiyaç duyduğu imam ve hatip sayısının kaç katını yetiştirecek İmam-Hatip okulları açıldı? Genel eğitim kurumları zorla mı İmam Hatiplere dönüştürülüyor? Seçmeli din dersleri kaçıncı sınıftan itibaren başlıyor? Öğrenciler gerçekten seçim yapabildiler mi?
- Kürtlerin anadilde eğitim talepleri 2015’de karşılandı mı?
- Suriyeli mülteci çocuklar eğitim hakkından yararlanabiliyorlar mı?
- Alevilere yönelik ayrımcılık ve mezhepçilik 2015’de hangi yeni bağlamlara kavuştu?
- Eğitimde cinsiyete dayalı ayrımcılık 2015’de plan aşamasında mı kaldı?
- 4+4+4 sistemi okul bırakmalara yani çocuk işçilik ve çocuk gelinlere neden oldu mu?
- Türkiye’nin Eğitim Karnesi 2015’de geçer not aldı mı?
Rapora göre lise çağındaki çocukların %25’i açık liselerde okuyor ve büyük çoğunluğu ev ya da işte çalışmak zorunda. Tüm Avrupa’da erkeklerin liseyi bırakma oranı kızlardan fazlayken, Türkiye’de bu oran büyük farkla kız çocukları aleyhine. Çocukların orta okuldaki oranı %86.1 ve bu oran lisede %69.4’e düşüyor. Bu oranlar kız çocukları için keskin bir biçimde daha düşük. Raporun çalışan çocuklarla ilgili bölümünde ise çalışan çocukların haftada 54 saat ve ağır sömürü koşulları içinde çalıştığı belirtiliyor.
Raporla ilgili bilgilendirme toplantısı, bugün saat 19:00’da TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde. (Katip Mustafa Çelebi Mah. İpek Sk. No:9/ 34433 Beyoğlu – İstanbul)
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Bizi Takip Edin