Medya ve siyaset dünyasında 8 Mart

Bir 8 Mart’ı daha geride bıraktık. Bu yıl 6 Mart’ta kadın örgütlerinin yürüyüş taleplerinin reddedilmesi ve yürüyüş sırasında uygulanan orantısız güçle başlayan 8 Mart haftası, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların düzenlediği yürüyüşler, açıklamalar ve etkinliklerle devam etti. Kimileri bu özel günde kadınlarla ilgili dileklerini iletti, kimileri Türkiye’nin kadim kadın sorunlarına dikkat çekti, kimileri ise sessiz […]

Bir 8 Mart’ı daha geride bıraktık. Bu yıl 6 Mart’ta kadın örgütlerinin yürüyüş taleplerinin reddedilmesi ve yürüyüş sırasında uygulanan orantısız güçle başlayan 8 Mart haftası, sivil toplum kuruluşları ve yurttaşların düzenlediği yürüyüşler, açıklamalar ve etkinliklerle devam etti. Kimileri bu özel günde kadınlarla ilgili dileklerini iletti, kimileri Türkiye’nin kadim kadın sorunlarına dikkat çekti, kimileri ise sessiz kaldı. Peki siyasetçiler ve gazeteler 8 Mart’ı nasıl gördü? Neyi öne çıkardı, neye vurgu yaptı, neleri görmedi? Sivil Sayfalar olarak bu yılın 8 Mart’ını medyanın gözünden inceledik.

Bu yılın 8 Mart’ı, kadın örgütlerinin yürüyüş taleplerinin reddedilmesi ve yürüyüşler sırasında uygulanan orantısız güç haberleriyle başladı. Birçok sivil toplum kuruluşu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde paneller, atölye çalışmaları düzenledi, basın açıklaması yaptı. Yurttaşların katılımıyla büyük yürüyüşler düzenlendi. Akademi ve sivil toplum dünyası, kadın konulu araştırmalarını yayınladı, politikacıların katılımıyla resmi davetler organize edildi, konuşmalar yapıldı. Bu yoğun gündemin bir kısmı yazılı ve görsel basında kendine yer bulurken, bir kısmı sosyal medya paylaşımlarında kaldı.

“Batıyı örnek almak zorunda değiliz”

gorsel1  gorsel2  gorsel3

Medyada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın Hak-İş Kadınlar Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve Bolu’da taşeron olarak çalışan Hacer Güngör’ün Erdoğan’ı ağlatan mektubu damga vurdu. Ulusal gazetelerin çoğu, Erdoğan’ın birçok konuya değindiği konuşmanın içerisinden “batı modeli eleştirisi”ni ön plana çıkardı ve ana sayfaya, manşetlere taşıdı. “Batıyı örnek almak zorunda değiliz”, “Kadın haklarında bize özgü model geliştirelim” ve “Kadın haklarında Türkiye modeli” gibi başlıklarla verilen haberlerde, Erdoğan’ın “Bu topraklara yabancı ne varsa getirip ‘işte kadın’ diye sunan, inancını ve kılık- kıyafetini aşağılayarak kadına hakaret eden bu karanlık zihniyet esasen, en büyük kadın düşmanıdır” cümleleri ön plana çıkarılırken, kadınları ailenin temel direği olarak tanımladığı ve kadının annelik rolünün kutsallığına vurgu yaptığı sözlerine yer verildi.

“Kadın hayattır çünkü kadın annedir”

gorsel4

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle, kadınların annelik rolüne vurgu yapan “kadın hayattır” temalı bir video yayınladı. Aralarında Sare Davutoğlu, Dr. Sema Ramazanoğlu, Nihat Hatipoğlu, Acun Ilıcalı, Mustafa Ceceli, Emre Aydın, Demet Akalın ve Alex de Souza gibi birçok politikacı ve ünlü ismin yer aldığı videoda, annelik başta olmak üzere emek, vicdan, bilgelik, medeniyet, eş ve devlet vurgusu yapıldı.

Twitter’dan mesaj: “Ülkemizi kadınların merhameti ve fedakarlığına emanet ediyoruz”

gorsel5 gorsel6

Parti başkanlarının ve politikacıların gündeminde de 8 Mart vardı. HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sözlü açıklamalarda bulunurken, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 8 Mart’ı yazılı açıklamalarla kutladı. Başbakan Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan gönderdiği mesajda, “Ülkemizi kadınların merhameti ve fedakarlığına emanet ediyoruz” dedi. Yazılı bir açıklama yapmakla yetinen isimlerden biri de MHP lideri Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada kadına yönelik şiddete değindi.

HDP yasaklamalara isyan etti, CHP eğitim dedi

Gazetelerin ana sayfalarında kendine yer bulmasa da, Van’da düzenlenen HDP mitinginde konuşan HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, “8 Mart’ın yılların ezilmişliğine, köleleşmişliğine isyan eden kadının günü” olduğunu söyledi ve yürüyüşlerin yasaklanmasına tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise kadının eğitimine dikkat çekerek “Eğitilmiş bir kadının çocuğunu da eğiteceğini hepimizin bilmesi gerekiyor. O nedenle kız çocuklarının eğitimine toplum olarak her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Gerekirse kaynak ayrılmalı, anneler, aileler teşvik edilmeli. Kız çocuğu mutlaka eğitim sürecini tamamlamalıdır” dedi.

Eşler kadın istihdamı ve şehit annelerine vurgu yaptı

gorsel7

Borsa İstanbul’un açılış töreninde konuşan Emine Erdoğan, meclis çatısı altında kurulan “Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu”na değindi, kadın istihdam oranının yükseldiğini söyledi. “Kadınların işgücüne katılma oranı ise, 8.3 puanlık bir artış gösterdi” diyen Erdoğan, hükümetin kadınların hayatını kolaylaştıracak düzenlemeler getirdiğini belirtti. 8 Mart kapsamında yapılan etkinliklerde konuşan bir diğer politikacı eşi de Sare Davutoğlu oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından düzenlenen Kadınlar Günü etkinliğinde konuşan Davutoğlu “Hep birlikte şehit eşleri ve annelerine daha yakın ilgi gösterelim” dedi, terör bölgesinde etkilenen kadınlarımıza sahip çıkalım çağrısı yaptı.

Börek de açmam, dekolte de giyerim, sana ne!

gorsel 8

8 Mart kapsamında yapılan etkinlikler, iki gün öncesinden başlayınca Kadınlar Günü haberleri, 8 Mart öncesi ve sonrasında da medyaya yansıdı. 8 Mart gelmeden medyada yer alan haberlerin bir bölümü valiliklerce yasaklanan yürüyüş taleplerine yoğunlaşırken, bir kısmı da İzmir Karşıyaka Belediye’sinin “Sana ne!” temalı afişlerine gösterilen tepkilere yer verdi. “Sana ne “ sloganının kullanıldığı afişlerde, kadınların hak ve özgürlüklerine vurgu bahanesiyle aleni hakaret edildiği ve Belediyelerin afişlerinde İslam’ın ve toplumun verdiği değerden uzak bir anlatımla kadınların sadece gezen, dekolte giyen bir figür olarak yansıtıldığı vurgulandı.

Sivil toplum kuruluşlarının etkinlikleri medyada yer bulmadı

Sivil toplum kuruluşlarının 8 Mart yürüyüşleri, yasaklamalar ve uygulanan orantısız güç dışında, 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında düzenledikleri etkinlikler ana sayfa haberlerinde yer almadı.

  • Feminist Gece Yürüyüşü İstiklal Caddesinde 14. kez yapıldı

    ‘Geceleri de sokaklarda da yürüyen kadınlar’ haberi için tıklayınız

  • Ekonomide de kadının adı yok!

    8 Mart Dosyası için tıklayınız