Noyan Özkan’ın Arşivi Dijital Kütüphaneye Taşındı

Ekoloji Kolektifi Derneği, çevre hareketinin bilinen isimlerinden Avukat Noyan Özkan’ın 200 bini aşkın belgeden oluşan arşivini Noyan Özkan Koleksiyonu adıyla dijital ortama taşıdı.

2013 yılında yaşamını yitiren İzmir Barosu’nun eski başkanlarından Avukat Noyan Özkan’ın ailesi tarafından Ekoloji Kolektifi Derneği’ne bağışlanan hukuk arşivi çevrimiçi ekoloji ve kent kütüphanesi halkın, araştırmacıların, karar verici toplum kesimlerinin kamusal bilgi kaynağı olarak kullanımına açılıyor. Arşiv, insan ve doğa hakları başta olmak üzere dava dosyalarından; siyaset, tarih, kent ve çevre konulu yazı, gazete kupürü, fotoğraflar ve makalelerden oluşuyor.

Ekoloji Kolektifi Derneği bu arşivi uluslararası kütüphanecilik standartlarına uygun koşullarda derleyerek dijital bir hafıza oluşturdu. Bu, Türkiye’nin ilk ve şu andaki tek hukukçu arşivi olma özelliğini taşıyor. Arşivde konuya, kişilere, tarihe, taraflara ve yere göre arama mümkün olacak. Dijital kütüphanenin açılışı Noyan Özkan’ın mücadeleler dolu hayatını ele alan Kutup Yıldızı belgeseli gösterimiyle birlikte yapılacak. Belgeselin gösterimi 31 Mayıs Cuma akşamı saat 19:00’da İzmir Barosu’nda olacak.

‘Ekoloji Mücadelesi Tarihi Kahramanlık Tarihi Değil’

Dijital arşiv hakkında Sivil Sayfalar’a bilgi veren Ekoloji Kolektifi Derneği Genel Sekreteri Av. Fevzi Özlüer, ekoloji mücadelesi için uzun yıllardır araştırmacılık yaptıklarını belirterek, “Bilgi ve belge üretiyoruz. Yerel hareketlere Ekolojik Haklar Merkezi’miz aracılığıyla gönüllü hukuki destek de sunuyoruz. Ancak bu süreçte yaşadığımız sorunların biri de kaynak sorunu. Biz hem kişileri tarihi belgeleriyle korumak hem de bunu ücretsiz yapmak istedik. Çünkü halkın bilgiye ulaşması zor. Bilgiyi kendini etkinleştirebileceği bir şekilde kullanıma açtık. Diğer yönden ise kent ve ekoloji mücadelesi tarihi bir kahramanlık tarihi değil. Egemen kahramanlık hikayeleri dışında başka bir tarih okuması ortaya koymak istedik. Örneğin Noyan Özkan önemli bir tarihi figür ama harekete geçirdiği dinamikler, oluşumlar ve kişilerle önemli. Sonra bu işin bir de bugüne dair yönü var. Asıl hadise de bu” dedi.

‘Ekoloji Mücadelesi Politik Karakterine Kavuşacak’

Ekolojik mücadelenin tarih yazabildiği ölçüde politik karakterine kavuşacağını ifade eden Özlüer,  “Yani bugünü değiştirmek dünü idrak ve etkileme gücüyle bağlantılı. Bize anlatılan neoliberal ırkçı kapitalist dünü reddedip kendi dünümüzü tarih sahnesine çağırıyoruz. Sonra bu işin bir de bugüne dair yönü var. Asıl hadise de bu. Ekoloji mücadelesi tarih yazabildiği ölçüde politik karakterine kavuşacak. Yani bugünü değiştirmek dünü idrak ve etkileme gücüyle bağlantılı. Bize anlatılan neoliberal ırkçı kapitalist dünü reddedip kendi dünümüzü tarih sahnesine çağırıyoruz. Yarın başka bir koleksiyon da bu platformun parçası olacak. Ahmet Okyay’ın Yatağan davası belgeleri de onun adına koleksiyonlaştırılacak.” diye konuştu. Ekoloji mücadelesine veri üretme desteği sağladıklarını belirten Özlüer, “Hem de bu arşivi bir kamusal alan gibi kullanmalarını kendi verilerini kendi kurum politikalarıyla ve açık arşiv politikamızla uyumlu olarak halka açmalarını öneriyoruz.” dedi.

Ekoloji Kolektifi Derneği Hakkında

2007’de kurulan Ekoloji Kolektifi’nin temelleri, 1997 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde kurulan İksir Çevre Topluluğu’na dayanıyor. Ekoloji Kolektifi, 2015 yılından itibaren yerel hareketlere ve yurttaşlara verdiği gönüllü hukuki desteğin ekolojik bir yurttaşlaşma olanağına dönüşmesi için Ekolojik Haklar Merkezi çalışmasının hazırlıklarına girişti. Dernek, ürettiği bilginin ve oluşturduğu kültürel belleğin üretim ve tüketim ilişkilerini değiştirmesini ve dönüştürmesini, ekolojik bilginin, nitelikli kamusal ve ücretsiz dolaşımını ve yeniden üretilmesini amaçlıyor.

Noyan Özkan Kimdir?

1953 doğumlu Noyan Özkan, TED Ankara Koleji ve Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra 1983’te İzmir’de avukatlığa başladı. 1990 Bergen Çevre ve Kalkınma Konferansına Türkiye Hükümet Dışı Kurumlarını temsilen katılan Özkan, ilerleyen yıllarda çevre ve kent hakkı konusundaki faaliyetlerini sürdürdü. İzmir Çevre Hareketi Avukatları Grubu kapsamında Bergama, Akkuyu Nükleer Santralı, Konak Galleria Projesi, Karşıyaka Katlı Otopark, Gökova/Yatağan Termik Santralı projelerine karşı savunuculuk faaliyetleri yürüttü; 2000-2002 yılları arasındaysa İzmir Baro Başkanlığı görevini yürüttü. 6 Nisan 2013’de ise geçirdiği kalp krizi sonrasında yaşamını yitirdi.

Fotoğraflar: http://www.noyanozkan.org sitesinden alınmıştır.